Cineclub OWR online: Le Fresnoy și după

Cea de-a doua ediție a Cineclubului OWR în formulă online se va concentra de data aceasta nu pe un autor anume, ci pe o școală: studioul național de artă contemporană Le Fresnoy. Programul, alcătuit din patru scurtmetraje regizate de studenți sau absolvenți Le Fresnoy, este curatoriat chiar de directorul de programe al școlii, François Bonenfant. Atât el cât și tinerii cineaști ni se vor alătura pentru o discuție online vineri, 22 mai, la ora 20.00.  
Le Fresnoy aparține tradiției marilor școli de stat din Franța, dedicate excelenței în învățământ și egalității de șanse, dar se și diferențiază de aceasta deoarece este în același timp un laborator de creație, care își propune să se apropie pe cât posibil de condițiile lumii profesionale. Pedagogia instituției, care este fondată pe producția de opere cinematografice, fotografice, muzicale, teatrale sau de artă plastică al căror punct comun este integrarea originală a tehnicilor audiovizuale, face din Le Fresnoy un spațiu de producție, de experimentare și de difuzare unic în lume.
 
Studenții sunt selecționați în funcție de coerența și forța viziunii lor cinematografice - caracteristici care pot fi lesne observate în filmele pe care François Bonenfant a ales să ni le prezinte în cadrul acestei ediții a Cineclubului OWR. Toate cele patru scurtmetraje îmbină preocupări de ordin social, profund ancorate în lumea reală, cu formule poetice, căutări estetice, și jocuri cu limbajul audiovizual.  
 
„Arhipelagurile, granituri dezvelite” („Archipels, granites dénudés”, Franța, Grecia 2015, regia Daphné Hérétakis) este un film jurnal care explorează consecințele, atât la nivel micro cât și macro, ale crizei economice care a izbit din plin Grecia. „Isabella Morra” (Franța 2015, regia Isabel Pagliai) lansează o punte între zilele noastre și secolul XVI, oglindind poveștile fanteziste ale Adrianei, o fetiță modernă, și poezia Isabellei, un personaj tragic care a fost acuzată de trădare de către frații ei și ucisă. Supă la conservă, pașapoarte și mesaje prozaice pe telefoanele găsite în vestele de salvare: acestea sunt singurele indicii lăsate în urmă de trei pescari chinezi în căutare de caracatițe, ale căror cadavre sunt găsite pe o plajă din apropierea Strâmtorii Magellan și cărora filmul „Luna de fier„ („Una luna de hierro”, Chile, Franța 2017, regia Francisco Rodriguez) încearcă să le străpungă misterul. Tot despre identitate și exilare vorbește și „Flori” („Flores”, Portugalia 2017, regia Jorge Jácome), care pornește de la premiza fantezistă a unei crize naturale: din cauza unei invazii incontrolabile de hortensii, întreaga populație a insulei Azore trebuie evacuată cu forța.

Daphné Hérétakis, Isabel Pagliai, Jorge Jácome și Francisco Rodriguez au absolvit Le Fresnoy între 2015 și 2018 și au confirmat potențialul arătat în timpul studiilor: proiectele lor au circulat în festivaluri și spații de expoziție internaționale, printre care se numără Lincoln Center Film Society, Palais de Tokyo, Cinémathèque Française și CalArts - California Institute of the Arts. Cei patru cineaști se caracterizează printr-un atașament pronunțat față de originile și influențele lor multiple, care le permite să-l privească pe Celălalt, fie el emigrant sau figură din trecut, cu empatie și mai mult, cu dorința de a schimba societatea.
 
Vineri 22 mai, la ora 20.00, pe pagina de Facebook One World Romania, va fi organizată live o întâlnire cu cei patru tineri cineaști și cu directorul de programe al școlii, François Bonenfant, în cadrul căreia se vor discuta atât filmele în sine, cât și filozofia și metoda Le Fresnoy. Moderatori vor fi Andrei Rus și Vanina Vignal. De asemenea, ni se vor alătura și alți invitați care au ceva de spus despre modul în care se studiază și se predă filmul în România, printre care Doru Nițescu, directorul departamentului de Regie al UNATC, Tudor Jurgiu, regizor și profesor de regie la UNATC, Lucia Chicoș, masterandă la Regie în cadrul UNATC și Flavia Dima, critic de film.
 
Tot vineri, de la ora 18.30, două dintre filmele programului vor putea fi vizionate gratuit, în live streaming, pe pagina de Facebook a One World Romania.
 
Toți cei care doresc să participe activ la discuție se pot conecta pe Zoom între 19.40 și 19.50, ora României, la acest link: https://us02web.zoom.us/j/84882179200     
 
Biletele la film costă 10 lei sau 5 lei - preț redus pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Un abonament special pentru cinci vizionări online este disponibil la prețul de 25 de RON. Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonamente pentru a viziona filmul.
 
Cei care au achiziționat abonamente generale pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul Cineclubului și a viitoarelor proiecte online ale One World Romania din această vară. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR

0 comentarii: