Documentary Mondays revine – acum, la voi acasă, în toată România


Bucureștenii s-au obișnuit ca primăvara și toamna să-și petreacă serile de luni la Centrul Ceh, la un documentar și o bere cehă, pentru că programul de proiecții Documentary Mondays a devenit, în cei peste 12 ani de existență, o adevărată tradiție. În prezent, acesta se mută în mediul online, unde publicul va putea urmări de acasă, în luna iunie, patru filme documentare cehe, pe platforma DAFilms. În plus, programul devine internațional, fiind organizat alături de Centrele Cehe din Berlin și Londra.

În mod normal, Documentary Mondays ar fi fost deja încheiat în acest moment, însă, în contextul actual, ca pentru toate evenimentele culturale planificate în această perioadă, lucrurile s-au schimbat. Cu toate acestea, pandemia a venit la pachet cu multe idei pornite din nevoia de adaptare, iar organizarea Documentary Mondays în format online este, acum, nu doar o necesitate, dar și un mod de a oferi posibilitatea participării unui public mult mai larg, în contextul în care programul a ajuns deja în mai multe orașe din țară, iar acum va putea fi accesat de oriunde. Patru filme documentare cehe vă vor aștepta să le vizionați în fiecare zi de luni din iunie, pe platforma de streaming  DAFilms, iar în fiecare seară veți avea ocazia de a participa la sesiuni Q&A cu realizatorii documentarelor, organizate împreună cu Centrele Cehe din Londra și Berlin, alături de care Centrul Ceh București organizează acest sezon. 

Pe 1 iunie, Documentary Mondays începe cu „Trabant: There and Back Again” (r. Dan Přibáň, 2019), un documentar despre trei aventurieri porniți într-o călătorie prin lume, folosindu-se de un mijloc de transport neașteptat – Trabantul. Călătoria începe în India, avansează către Nepal, traversează Munții Himalaya și ajunge în Pakistan, China, Uzbekistan, Rusia și Ucraina, iar, în final, acasă, fiind presărată cu umor negru și momente pline de adrenalină. 

Pe 8 iunie veți putea vedea documentarul „My Name is Hungry Buffalo” (r. Pavel Jurda, 2016), care spune povestea lui Jan. Acestuia îi plac cowboy-ii, este orb și pe cale să își piardă și auzul. Documentarul lui Jurda îl urmărește pe acesta în drumul său prin America, pentru a-l vizita pe șeful tribului Navajo care dorește să îi facă un ritual menit să-i ajute auzul. 

Central Bus Station (r. Tomáš Elšík, 2019) vă va transporta în autogara din Tel Aviv, pe 15 iunie. Aceasta este una dintre cele mai mari și, în același timp, una dintre cele mai jalnice autogări din lume. Inovatorul plan arhitectural al unei clădiri ce urma să își înghită vizitatorii s-a transformat într-un labirint interminabil de coridoare. Acum, cadoul cetățenilor din Tel Aviv servește ca oază pentru refugiați din întreaga lume.

Seria de documentare se încheie pe 22 iunie cu „The Gospel According to Brabenec” (r. Miroslav Janek, 2014). Interviurile jurnalistei Renata Kalenská cu Vratislav Brabenec, membru e seamă al trupei Plastic People, urmăresc nu numai amintirile acestuia din anii underground, cât și experiențele autoarei cu acest individ unic.

Documentarele vor fi disponibile pe teritoriul României gratuit, timp de 24 de ore, începând cu ora 8 dimineața în zilele de luni. Pentru a putea viziona documentarele, este nevoie să creați un cont pe site-ul Dafilms.com. Discuțiile cu realizatorii filmelor din program vor avea loc live, în serile de luni, detaliie despre participare fiind oferite pe pagina de Facebook și pe site-ul Centrului Ceh. Evenimentul Facebook al primului documentar,aici

Deci, ce faceți aveți de făcut în zilele de luni din iunie? Răspunsul este simplu: vedeți documentare cehe la Documentary Mondays, alături de o bere băută responsabil – preferabil cehă, pentru a păstra spiritul din formatul offline.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, alături de rețeaua Centrelor Cehe, cu sprijiul DAFilms și Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

0 comentarii: