Mesajul trimis de pianistul francez Jean-François Zygel publicului din Romania


Compozitorul și pianistul francez Jean-François Zygel a dedicat o improvizaţie muzicală online publicului său din România în amintirea celor trei întâlniri pe care le-a avut cu acesta în toamna anului trecut în cadrul programului „Enescu horslesmurs”, asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019.

"De mic copil mi-a plăcut să improvizez la pian. Între timp a devenit meseria mea care mă duce de la o scenă, de la o ţară la alta… În septembrie anul trecut am avut plăcerea de a fi invitat de Institutul Francez în România pentru o serie de concerte şi un masterclass: a fost o călătorie plină de întâlniri frumoase şi de muzică! Aşa că dedic această improvizaţie tuturor prietenilor mei din România!”

Dedicaţia muzicală a fost publicată pe reţelele sociale ale Institutului Francez din România în cadrul rubriii “LesAmis de l’Institut Français” unde, de la începutul crizei actuale, artişti de renume trimit românilor mesaje de încurajare.

Jean-François Zygel este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai remarcabili pianiști contemporani, grație talentului, imaginației și fanteziei sale. Este un virtuoz al improvizației la pian, strălucind prin inteligență creatoare și are un mare talent de a comunica cu audiența. Înzestrat cu mult umor, Jean-François Zygel face ca pasiunea sa pentru muzică să strălucească în fiecare concert, fiind îndrăgit deopotrivă de melomani și de publicul amator. Faima sa la nivelul marelui public a crescut și datorită programelor de televiziune pe care le-a animat (La Boîte à musique - depe France 2,LesClefs de l’orchestre - depe France 5), al căror ecou a depășit cu mult granițele Franței, și emisiunilor radio (La Preuve par Z - de pe France Inter), în cadrul cărora apără cu umor și pasiune muzica.

Mesajul lui Jean-François Zygel:   https://www.facebook.com/InstitutulFrancez/videos/235579691050349/

*
În tot acest timp de stare de urgenţă instituită ca urmare a pandemiei de COVID 19, Institutul Francez continuă să susţină o serie de proiecte în România.

Astfel, mediatecile din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara continuă să propună multe ateliere online. În acelaşi timp, cu ajutorul reţelei sale de peste 150 de profesori de franceză în toată România, Institutul Francez oferă diverse cursuri de franceză online: cursuri pentru adulţi, ateliere de conversaţie (cu nativi), cursuri pentru copii etc. Continuă şi susţinerea organizaţiilor nonguvernamentale din România: în ultimele două săptămâni au fost anunţaţi câştigătorii concursului pentru protecţia biodiversităţii forestiere şi cei ai concursului pentru sprijinirea proiectelor tinerilor din România. 

A fost făcută şi selecţia în cadrul proiectului « Atrium artistique »: clădirea emblematică a Institutului Francez de pe Bulevardul Dacia 77 va găzdui creații artistice, inovative și interactive: spectacole, expoziții, instalații digitale, concerte, evenimente de design și modă. În cadrul unui alt proiect pentru susţinerea artiştilor va fi inaugurată şi mica clădire din curtea Institutului Francez la Bucureşti (deja complet renovată) care se va transforma într-o minunată casă de creaţie (Résidence de poche) şi va fi deschisă scriitorilor, scenariştilor sau compozitorilor. 

Institutul Francez este implicat şi în multe proiecte de dezbatere de idei precum „Chantiersd’Europe”, o iniţiativă care vine din partea Théâtre de la Ville de Paris, Saloanele „Insula 42 - De vorbă cu Europa - Incubator de idei” – întâlniri online cu Corina Şuteu sau EUNIC Mixers, o serie de discuții live, online, despre adaptările sectorului cultural la schimbările din perioada pandemiei, cu invitați din țările europene reprezentate de institutele culturale din rețeaua EUNIC, alături de agenți culturali români.

Despre Institutul Francez din România
Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România.           
Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține dezvoltarea de parteneriate culturale și creația artistică, învățarea limbii franceze, cooperarea educativă, universitară și științifică prin numeroasele acțiuni de colaborare bi- și multilaterală cu actori instituționali și independenți locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez împărtășind valorile unei Europe multiculturale.

Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro

0 comentarii: