Mesajul lui Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Théâtre de la Ville din Paris


Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Théâtre de la Ville din Paris felicită organizaţiile de tineri din România sprijinite de Institutului Francez

Directorul Théâtre de la Villedin Paris şi al Festival d’Automne, Emmanuel Demarcy-Mota, îi felicită pe câştigătorii concursului „Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor” în cadrul căruia Institutul Francez din România sprijină 7 organizaţii de tineri români, co-finanțându-le proiectele inovatoare.

„Vă felicit că aţi fost selecţionaţi de Institutul Francez pentru numeroasele proiecte pe care le-aţi făcut şi pentru calitatea lor. Aţi propus proiecte în domeniul mediului, în domeniul educaţiei, proiecte legate de dialogul între generații sau de egalitatea între femei şi bărbaţi – atâtea teme fundamentale pentru o lumea mai solidară şi mai echitabilă. Toate aceste preocupări arată importanţa pe care o are pentru noi toţi Europa, Europa care reprezintă fraternitatea între ţările noastre şi care ne va ajuta să construim lumea de mâine”.

În mesajul său, Emmanuel Demarcy-Mota aminteşte că România a fost ultima ţară pe care a vizitat-o înainte de perioada de izolare şi spune că a rămas profund impresionat de dinamismul extraordinar, de vitalitatea şi de angajamentul pentru viitor de care au dat dovadă tinerii din România.
Emmanuel Demarcy-Mota a fost la Bucureşti la sfârşitul lunii februarie pentru a anima forumul „Tineri în secolul XXI”, una din multiplele iniţiative ale Institutului Francez în sprijinul tinerilor din acest an. Forumul a creat un spațiu de întâlnire între tinerii români ce dezvoltă proiecte inovatoare și liderii platformei internaționale „18-XXI”, creată de Théâtre de la Ville din Paris. Platforma îşi pune întrebarea ce înseamnă să ai 18 de ani în secolul XXI şi îşi propune să-i ajute pe tineri să poată influenţa lumea în care trăiesc. 

Forumul a fost urmat de concursul „Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor” ai cărui câștigători au fost anunţaţi la mijlocul lunii aprilie.  

Concursul de proiecte a constat în două etape: alegerea a şase inițiative civice care vor primi o co-finanțare de până la 5000 de euro și a unui hackathon civic, care va primi o co-finanțare de până la 8000 de euro.

Interesul organizaţiilor de tineri din România a fost extraordinar. Pentru prima parte a concursului au fost trimise 74 de proiecte, inclusiv 52 din afara Bucureștiului. Pentru cea de-a doua parte a concursului au fost înscrise 7 proiecte de hackathon civic.

Una dintre misiunile Institutului Francez din România și ale Serviciului de Cooperare este sprijinul acordat organizațiilor și inițiativelor tinerilor. Acum, mai mult decât oricând, Institutul este alături de asociațiile care dezvoltă proiecte inovatoare în beneficiul tinerilor din România. Susţinerea organizaţiilor tinerilor face parte dintr-un efort mai amplu al Institutului Francez de a sprijini societatea civilă în general în cadrul căruia  au fost deja finanţate ONG-uri care se ocupă de protecţia biodiversităţii forestiere;  în următoarea perioadă se pregăteşte un program pentru a ajuta asociaţiile din România care se ocupă de populaţia fragilizată de criză.

Mesajul lui Emmanuel Demarcy-Mota este disponibil pe canalul Youtube al Institutului Francez:  https://www.youtube.com/watch?v=EeLxsNRxVBQ

0 comentarii: