Bogdan Stanoevici este CEL ALES. Din 24 aprilie, In cinematografe



Când a ales să plece din țară, în 1989, Bogdan Stanoevici era un tânar actor în mare vogă, lăudat de critici, căutat de regizori, răsfățat de femei și invidiat de bărbați.

De profesie actor, cunoscut pentru roluri precum "Sania albastră", de Ioan Carmăzan, "Noi, cei din linia întâi", de Sergiu Nicolaescu, și "Tertium non datur", de Lucian Pintilie, Bogdan Stanoevici a fost în centrul atenției în ultimii ani datorită carierei sale politice. În prezent, Bogdan Stanoevici este secretar de stat la Ministerul Culturii și a revenit la prima mare dragoste: actoria.

Asemeni eroului pe care îl interpretează în CEL ALES, Bogdan Stanoevici a părăsit România cu doar câteva luni înaintea Revoluției din 1989, stabilindu-se în Franța, unde și-a continuat cariera actoricească. A juat în teatre precum Sacha Guitry, La Bruyere, Grand Edgar și Grand Theatre de Paris și a ales să se întoarcă acasă aproape un sfert de veac mai târziu, la fel de neașteptat precum a plecat, de parcă ar fi avut un rendez-vous cu “domnul X”, eroul filmului CEL ALES.

“N-aș merge până acolo încât să zic că acest scenariu a fost scris pentru mine, deși în momentul în care l-am citit, l-am întrebat: de unde știi tu anumite lucruri din viața mea? În mod normal nu avea de unde ști. Am regăsit foarte mulți pași din viața mea. E și un moment în film, când personajul securistului îmi spune: a intervenit ceva, trebuie să pleci urgent la Paris. La mine a intervenit ceva și a trebuit să plec la Paris în 1989. Intervenise o căsătorie, un tovarăș colonel Roșu. Dacă și pe Nicodim îl chema Roșu în film, aș fi început să am bănuieli despre Cristian Comeagă”, spune Bogdan Stanoevici despre rolul din CEL ALES.

Odată ce Domnul X și Bogdan Stanoevici s-au întâlnit, actorul a pus pe masă aerul semeț și râsul ștrengăresc, umilința înghițită pe nemestecate, vigoarea și melancolia înghesuită în spatele ei, știința de a asculta cu ochii și de a vorbi din gesturi, tot ce a păstrat și ce a câștigat în anii ăștia; n-a avut de ales, căci rolul le-a cerut pe toate. Dar mai presus de o demonstrație de virtuozitate, Bogdan Stanoevici realizează în CEL ALES o creație polifonică, profundă și emoționantă, operă de maturitate a unui june prim care are ce și știe cum să spună, spune regizorul Cristian Comeagă.

Pe Bogdan Stanoevici îl puteți vedea din 24 aprilie, alături de Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte în CEL ALES. Filmul este produs de Domino Film și distribuit în cinematografele din România de InterComFilmDistribution.

0 comentarii: