„Este o bucurie ca cea de-a zecea editie a Salonului International de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Ceha, a carei cultura, dupa cum bine se stie, a reusit sa depaseasca granitele blocului postcomunist si sa se bucure de aprecierea pe care o merita in spatiul occidental, astfel ca, de pilda, doar anul acesta, numarul aplicatiilor pentru subventiile de traducere acordate de Ministerul Culturii al Republicii Cehe a depasit cu mult bugetul alocat institutiei in acest scop. Aceasta este, insa, numai una dintre vestile bune pe care Republica Ceha le aduce vecinelor sale din Europa de Est, provocandu-le si incurajandu-le sa participe la extinderea spatiului de dialog intercultural european. Una dintre marile intalniri de acest fel a avut deja loc in 2012, la Targul International «Lumea Cartii» de la Praga, unde cultura romana a beneficiat, ca tara invitata, de o expunere europeana extraordinara, ceea ce a adus mai aproape autorii romani de publicul ceh si a consolidat, totodata, colaborarea institutiilor diplomatice si culturale ale celor doua state. Proiectele de promovare a culturii cehe in spatiul romanesc nu au fost nici ele putine, pe langa cele de sprijinire a traducerii si publicarii operelor clasicilor cehi si autorilor contemporani de notorietate internationala – «Cartea Ceha» este unul dintre cele mai relevante in acest sens – demn de mentionat fiind proiectul «Relatiile ceho-romane in banda desenata» al Ambasadei Republicii Cehe, care isi propune sa aduca in atentia publicului evenimente din istoria comuna a celor doua tari prin mediul inedit in spatiul est-european al benzii desenate. In acest context fericit de consolidare a identitatii culturale europene, uram bun venit Republicii Cehe in calitate de oaspete de onoare al celei de-a zecea editii a Salonului International de Carte Bookfest”, a declarat Grigore Arsene, Presedintele Asociatiei Editorilor din Romania.
„Invitatia adresata Republicii Cehe de a fi oaspete de onoare la Bookfest reprezinta o oportunitate: prezenta noastra va avea, printre altele, si rolul de a oferi o sansa publicului cititor din Romania sa cunoasca mai bine cultura ceha si identitatea ei, contribuind astfel la cresterea interesului fata de tara noastra”, a subliniat Excelenta Sa Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe in Romania.
Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, 5 autori cehi de prima marime vor sosi la Bucuresti, pentru a participa la lecturi publice, lansari de carte, dezbateri sau mese rotunde.
Lista oaspetilor de onoare ai editiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum: Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleza, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatura pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul si scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea si dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astazi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen Dumnezeitele din Moravia, vandut in peste 50.000 de exemplare in numai un de la aparitie, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care in multe din romanele sale se inspira din realitatile sociale si din peisajele montane ale Romaniei.
„Centrul Ceh Bucuresti organizeaza programul de evenimente, precum si standul, care are la baza conceptul prezentei Republicii Cehe la cea mai recenta editie a Targului de Carte de la Frankfurt. Intreaga literatura ceha va fi prezenta la Bookfest, incepand de la autorii clasici, pana la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate in Cehia, precum si o selectie a traducerilor din limba ceha aparute la Editura Curtea Veche. In cadrul evenimentelor, discutiile se vor purta mai ales in jurul unor autori precum Milan Kundera, Václav Havel si Bohumil Hrabal. Pe parcursul zilelor de targ, vor fi prezenti la Bucuresti cinci autori importanti din Cehia: Kateřina Tučková, Tomáš Zmeškal, Martin Vopěnka, Roman Ráž si Kateřina Rudčenková.
Evenimentele non-literare vor avea loc in oras – la Cinemateca Union: ecranizari dupa scrierile lui Kundera din anii ’60 si expozitia artistilor vizuali, in frunte cu Zbyněk Baladrán, Tomáš Svoboda – la Atelier 35”, a dezvaluit František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucuresti.
Standul Republicii Cehe in calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, editia a X-a, va fi amplasat in Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh Bucuresti, in colaborare cu partenerii sai, vor avea loc atat la stand, cat si la spatiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.
Romania a fost tara invitata de onoare a Targului International „Lumea Cartii” de la Praga in anul 2012, o excelenta ocazie de a aduce scriitorii romani mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Ceha, invitat de onoare al Salonului International de Carte Bookfest, editia 2015, va contribui la consolidarea relatiilor culturale dintre cele doua tari.
Organizatori: Ministerul Culturii Republicii Cehe, Ambasada Republicii Cehe in Romania, Centrul Ceh
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Editura Jumatatea Plina
Proiect sprijinit de: CEZ Romania, Staropramen
PR & Comunicare: Headsome Communication
Pentru mai multe informatii, accesati: www.czech-it.ro
https://www.facebook.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu