Utopia of Exotic la Pavilionul Unicredit

09 decembrie 2010 - 27 februarie 2011
UTOPIA OF EXOTIC
Deschidere oficiala: 09 Decembrie 2010, 19:00
Curator: Andrei Craciun

Participanti: Kristoffer Ardena (ES/PH), Tania Bruguera (CU), Lado Darakhvelidze (GE / NL), gold extra (A), Hong-An Truong (US), Yoshinori Niwa (JP), Saviana Stanescu (RO/US)


Subiectului exotic, oricare ar fi acesta, i se atribuie din start doua calitati esentiale, si anume distanta mare fata de entitatea analitica si caracteristicile formale neobisnuite/ciudate pentru aceasta. Dar ceea ce este cu cat mai departe de un analist devine din ce in ce mai putin demn de a fi cunoscut. Propunerea cunoasterii se substituie propunerii indiferentei si superficialului de a fi cunoscut. Cand vorbim despre state-natiuni-societati putem afirma lejer ca, urmarind cu naivitate un sistem utopic de valori, ai putea trage concluzia ca exotismul implica un tip de reciprocitate intre subiect si analist. Undeva se stabileste o conexiune vaga intre cel ce determina ceea ce este si cel ce este determinat. Dar totusi societatea occidentala si-a asumat statutul de analist absolut. De aici modalitatea de raportare la spatiul aparent exotic isi modifica parametrii de evaluare... Astfel spatiul exotic, de-a lungul istoriei, a fost un spatiu al experimentelor sociale, economice, politice, generate de idei si ideologii utopice. Ipoteza potentialului de metamorfoza a spatiului non-vestic intr-un paradis social a fost desfintata de istoria secolului 20 cu argumente violente si traumatizante. Utopia, fie ea un concept, o idee, o aparenta sau o realitate poate fi privita astfel: exoticul poate fi tratat ca subiect utopic tocmai datorita lipsei unei reciprocitati in relatia dintre analist si subiect. in acest sens Utopia of Exotic , o incursiune a ceea ce inseamna astazi cumulul celor doi termeni, exploreaza aspectele economice, sociale si politice a ceea ce societatea vestica considera taram, cultura exotica, incercand sa evidentieze caracterul utopic al termenului exotic. (Extras din Utopia of Exotic de Andrei Craciun, din publicatia cu acelasi titlu).

Publicatie: "Utopia of Exotic" cu texte de Anne Alexander, Tania Bruguera, Andrei Craciun, Walter Mignolo, Saviana Stanescu. Editata de PAVILION - journal of politics and culture, Engleza/Romana, 80 pagini, A/N, 14,8 x 21,0 cm, softcover, 4 EURO / 12 RON.

OPENING party & concert live cu HANDSOME FURS & UMA SWAN in CONTROL CLUB
Vineri 10 Decembrie, 2010, 22.00
The gig is organized by ONEDAY.RO

Pentru a fi la curent cu toate detaliile puteti RSVP pe FB la
http://www.facebook.com/event.php?eid=122122791184150&index=1

Imagine: Kristoffer Ardeña, Apparition, sculpture/photography, dimensions variable, 2008. Courtesy of the artist.

0 comentarii: