Activismul transnațional ca precursor al “Orașului de Spumă”
Joi, 09 mai 2013, 19.00
LECTURE
@PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank
Str. C.A. Rosetti 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)
FB event: www.facebook.com/events/
Evenimentele din 2011 legate de “Printemps Arabe”, de “Occupy Wall Street” și de mișcarea “Indignados” au demonstrat potențialul tehnologiilor online și au ridicat următoarea întrebare: poate Internetul susține coexistența diferitelor sisteme democratice? Pentru a înțelege mai bine această întrebare propun un studiu comparativ între activismul online și conceptul de “Foam City”, enunțat de Peter Sloterdijk în 2004. Acest concept definește spațiul public ca și spațiu colector care permite existența simultană a unor evenimente multiple și adesea contradictorii, care pot face parte din sisteme democratice diferite.
Ipoteza este că forme emergente ale “Orașului de Spumă” se manifestă deja în diferite cazuri, în special în activismul online. În acest sens, obiectivul este de a construi un model teoretic care permite asocierea conceptului de “Oraș de Spumă” cu o serie de practici și de tactici existente prin intermediul tehnologiilor online. În al doilea rând, acest model teoretic al „mobilizării invizibile” acționează ca și sistem ontologic de organizare a spațiului public. Prin diferitele modalități de cooperare și de colaborare definite de activismul online, modelul „mobilizării invizibile” caută să completeze orașul vertical existent cu un oraș efemer, transversal.
Alexandru Senciuc (b. 1988) este arhitect și cercetător în științe cognitive. A făcut trei ani de studii la UAU „Ion Mincu” București și a terminat masterul în arhitectură cu mențiune de cercetare la ENSA Paris La Villette în 2012. Printre realizările sale se numără participarea la Bienala de Arhitectură de la Venezia 2012 în cadrul echipei Atelier d’Architecture Autogeree și nominalizarea la Premiul Mies van der Rohe 2013 pentru proiectul „Uzina de Apă Suceava” în cadrul echipei condusă de arh. Constantin Gorcea. În prezent lucrează în Paris, ca și arhitect în biroul Sensual City Studio/Jacques Ferrier și ca cercetator pre-doctorand în laboratorul MAP-MAAC al CNRS Franța.
Imagine: Burning Man 2005 camp map by Lisa Hoffman from HAILEY, C.Camps – a guide to 21st century space, MIT Press Ltd.
---
PAVILION center for contemporary art & culture
proudly supported by UniCredit Tiriac Bank
Str. C.A. Rosetti nr. 36 (crossing with Str. Jean Louis Calderon),
Bucharest 020015, Romania
T: + 4 021 310 5469
E: pavilion@pavilionmagazine.org
www.pavilioncentre.ro
Facebook: www.facebook.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu