Sziget prezintă line-up-ul scenei MasterCard World Music



Anul acesta cei prezenți la festivalul Sziget se vor bucura de muzică din toate colțurile lumii și de hituri care vor răsuna pe scena MasterCard World Music. Această scenă a Insulei Libertății, apreciată pe plan internațional, are un program divers și anul acesta, punând accent pe tradițiile culturii rome. Runda 1 de bilete la preț redus se încheie la sfârșitul lunii aprilie.

De 15 ani încoace, scena World Music de la Sziget a devenit un hot spot al genului în Ungaria. Nenumărate vedete internaționale din zona world music au susținut concerte aici, iar programul festivalului a reușit mereu să reflecte atât noile tendințe ale genului cât și gusturile participanților. Acum, scena MasterCard World Music a fuzionat cu scene care înainte fucționau separat: Roma Tent, scena Afro-Latin Reggae și Hungaricum Village, creându-se astfel un hub important pentru iubitorii de world music.

Sziget și Ungaria sunt, de multă vreme, ca o fortăreață în lumea world music, iar echipa organizatorică este foarte mândră de misiunea sa. Faptul că Budapesta găzduiește WOMEX, World Music Expo, în octombrie 2015 este un alt pas important în direcția bună. Astfel, fanii muzicii vor avea ocazia să petreacă pe scena MasterCard World Music pe durata festivalului Sziget, iar în toamnă să revină în capitala Ungariei pentru a vedea ce mai e nou în world music! Mai multe informații pe: www.womex.com.

Line-up
În line-up-ul din acest an se pune accent pe muzica gypsy din toate colțurile lumii. Vor fi prezenți vocaliști și dansatori de toate vârstele din India, dar și Dhoad Gypsies of Rajasthan, artiști desăvârșiți și spirituali. Va urca pe scenă și Taraf de Haidouks, din România, o trupă care simbolizează fabuloasa vitalitate a muzicii lăutărești. Stilul trupei Goran Bregovic Wedding and Funeral Band îmbină ritmurile lăutărești și muzica bulgărească imprimându-le un accent rock prin prezența chitării electrice și a percuțiilor. Boban Markovic este fără îndoială cel mai cunoscut trompetist din Balcani. Cunoscuta fanfară, care s-a înființat cu aproape 30 de ani în urmă, și care a realizat tot ce-și putea dori o trupă să realizeze pe plan profesional, va începe un nou sezon de concerte în Ungaria. The Egyptian Project prezintă muzicieni talentați, proiectul lui Jérôme Ettinger prin albumul de debut Ya Amar fiind considerat cel mai puternic material realizat în această țară după izbucnirea revoltelor politice. În plus, scena gypsy ungurească va fi reprezentată de către Romengo și  Parno Graszt, cei din urmă cântând muzică lăutărească tradițională.

Pe lângă reprezentanții muzicii gypsy, la Sziget vor mai fi prezenți și alți clasici, precum vedeta fado Mariza, născută în Mozambic și crescută în cartierul Mouraria al Lisabonei. Sziget se mândrește și cu prezența trupelor LaBrassBanda, din Germania, She’Koyokh, din Londra. Noura Mint Seymali  sosește cu ritmuri afrorock din Mauritania, iar Helsinki-Cotonou Ensemble, se inspiră din afrobeat, etalând și latura jazz a trupei.

Imam Baildi a început să facă sampling și să remixeze piese grecești din anii 40, 50 și 60. Primul material al trupei a ajuns pe locul 7 în European World Music Charts, unde și-a păstrat poziția timp de 3 luni. Printre cei care vor mai fi prezenți la Sziget se numără și Roy Paci & Aretuska Allstars din Italia, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, trupa care combină muzica gypsy est-europeană cu ritmuri ska jamaicane  și HK & Les Saltimbanks, din Franța.

DakhaBrakha, trupa “ethno-chaos” din Ucraina, o trupă legată de tărâmurile natale, dar convingătoare în ochii publicului internațional, va aduce o viziune neașteptată și nouă asupra muzicii provenite din estul Europei. Totodată vor mai fi prezenți și Che Sudaka, considerați reprezentanții genului Mestizo în lume, La Chiva Gantiva, artiști care vin cu un amestec de ritmuri.
 Afro-Columbiene, rock, afrobeat și funk. Canzoniere Grecanico Salentino, înființată de scriitoarea Rina Durante în 1975, este considerat cel mai bun și longeviv ansamblu de muzică tradițională din Italia.

Besh o droM, combină folk cu instrumente contemporane (țambal cu platane, de exemplu). LB27 s-a format în 1985, în spatele cortinei de fier, atunci când câțiva tipi și-au dat seama că publicul maghiar era însetat după muzica din Caraibe și care lipsea cu desăvârșire de pe scena muzicii maghaire din aceea vreme. Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), este ambasador ska al Ungariei, iar Söndörgő,  este una din cele mai active și interesante trupe din Ungaria. Țelul lor este să păstreze și să promoveze tradițiile slave ale sârbilor și croaților, așa cum se regăsesc în diferitele localități din Ungaria. Szalonna és Bandája vor cânta piese folk maghiare autentice pe care publicul va dansa cu siguranță! În plus, GypsySoundSystem, DJ Borzin, DJ Luca Vaga, DJ Lord Sassafras și DJ Tagada vor avea grijă ca petrecerea să nu se termine niciodată!
Mai multe nume şi informaţii în săptămânile care urmează!
Mai multe informații și bilete: www.szigetfestival.ro

0 comentarii: