Urban #cinema: Mini-interviu cu Sinziana Nicola despre "Violare de domiciliu"

In plina desfasurare a editiei a 9-a a NexT Film Festival, am reusit sa rezervam timp pentru a discuta cu tanara regizoare Sinziana Nicola despre cel mai nou scurtmetraj al sau, "Violare de domiciliu", ce va putea fi vizionat sambata, 18 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio in sectiunea "Festival Friends" a festivalului mai sus mentionat.
A.D: “Un film independent ce relateaza povestea liniei fine dintre singuratate si independenta”.  Aceasta este prezentarea filmului, totusi ce ai putea sa ne spui mai mult despre aceasta productie?

Sinziana Nicola: Filmul este o coproducție Papillon Film si Aesir Studio si spune povestea unei femei care isi doreste independenta „totala”. O vedem intr-o situatie de viata care ii demonstreaza ca asta este de fapt, imposibil. Cred ca acest concept de „independenta” este foarte promovat, a devenit foarte „cool” si in acelasi timp este foarte putin chestionat – atat la nivel personal cat si in arta.

A.D: Care a fost punctul de plecare a acestei pelicule?

S.N: Mi-am dat seama ca de multe ori m-am intrebat ce as face daca as gasi usa apartamentului deschisa – semn al unui jaf. Si ma gandeam ca as incuia usa si as astepta cuminte sa vina politia. Dar daca exista și alte responsabilitati – de exemplu daca ai un caine – probabil ca nu as mai reactiona asa, chiar daca instinctul de conservare mi-ar dicta asta. Si apoi, am tot auzit povestea asta în jurul meu, de la oameni apropiati si usor usor s-a construit scenariul.
De asemenea, ma intereseaza si felul in care se schimba perceptia asupra lucrurilor personale dupa ce au fost invadate de altcineva, la fel de tare cum ma intereseaza si momentele in care oamenii nu sunt eroi.
A.D: Cat au durat filmarile si in cat timp s-a ajuns la productia finala?

S.N: Filmarile au durat 5 sau 6 zile, nu mai tin minte exact. Am inceput în noiembrie și am terminat filmul cu totul în aprilie.


A.D: Prima proiectie a peliculei va avea loc sambata in cadrul sectiunii “Festival Friends” a NexT Film Festival. Care sunt asteptarile tale din partea publicului si, in acelasi timp, care ar trebui sa fie asteptarile publicului cu privire la aceasta productie?

S.N: In general, cred ca este mult mai sanatos sa nu-ti formezi asteptari, sa te lasi surprins de felul în care publicul reactioneaza la ceea ce faci. Oricum, nu poti controla asta.
Personal, cand simt tendinta de a fi manipulata de o productie artistica, ma enervez, pentru ca asta inseamna ca autorul nu are incredere în public și mai ales în continutul real al productiei si incearca sa-l coloreze sentimentalist. Poate exagerez putin dar cam asta cred.
Eu ofer o poveste care personal ma intereseaza și sper sa existe alte persoane care sa rezoneze la ceea ce spun.
La momenul prezent, nu cred ca exista public cu asteptari de la mine. Chiar daca ar exista, acest gand nu m-ar ajuta deloc. Din contra.
A.D: Unde urmeaza sa fie prezentat filmul? Vei alege zona de distributie festivaliera sau crezi ca o serie de vizionari in spatii publice, cum a fost seria de vizionari in cluburi a filmului “Beings”, este mult mai indicate pentru o apropiere cu publicul?

S.N: Imi doresc ca filmul sa fie vazut de cat mai multe persoane, normal, si voi accepta cam orice propunere. Aplicam la festivaluri si vom face asta in continuare, cam asta este parcursul unui film de scurtmetraj. Dar este, in acelasi timp, o loterie, pentru ca domeniul este unul subiectiv și nici nu are cum sa fie altfel.

A.D: Multumim Sinziana!

Echipa care a lucrat la productia peliculei "Violare de domiciliu" este:

Cast:
Cătălina Moga
Rolando Matsangos
Andrei Șerban
Emil Măndănac
Scriptwriter & Director - Sînziana Nicola
Camera - Andrei Ioniță
Video editor & colorist- Alexandru Radu
Sound Editor - Florian Ardelean
Foley Artist & colorist - Cristiana Apostol
Producer - Sînziana Nicola & Alec Secăreanu

0 comentarii: