Anim'est incheie optimist cea de-a doua editie la BrasovFestivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.
 
În ciuda vremii nefavorabile, prezenţa publicului braşovean a fost semnificativ mai consistentă la proiecțiile şi evenimentele festivalului, faţă de prima ediţie. Acest lucru reprezintă o promisiune pentru viitor. 
Reacțiile spectatorilor, participanților şi voluntarilor au fost exclusiv pozitive și entuziaste. Pentru toți acești noi prieteni, pentru cel mai frumos loc de proiecții în aer liber și pentru tot ce înseamnă Brașovul pentru noi, vom reveni cu siguranță la anul.” declară Vlad Ilicevici, unul dintre organizatorii festivalului. “Ba mai mult, am vrea să fie posibil să ne întoarcem cât mai curând.”
 
Cele patru zile ale festivalului au inclus 24 de proiecții şi au adunat peste 2500 de spectatori. Aceştia s-au delectate cu cele mai bune filme animate ale ultimilor ani, printre care The Wind Rises al regizorului Hayao Myiazaki, Shaun the Sheep – The Movie al studioului Aardman, capodopera Minuscule – Valley of the Lost Ants, programul dedicat celor mici, Minimest, precum și cele două nopți de animații extreme, Creepy Animation Night şi Trippy Animation Night.
 
Primul workshop de animație pentru copii organizat la Brașov l-a avut ca trainer pe regizorul și animatorul Dan Panaitescu. 11 participanți, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, au luat parte la crearea unei animaţii stop-motion. Micul film de animație rezultat a fost proiectat în Piața Sfatului, la închiderea festivalului, și a fost primit cu entuziasm de către publicul prezent.
Deja de la a doua ediție vedem o evoluție clară în interesul și felul în care oamenii percep animația la Brașov. Faptul ca am avut un număr mare de copii la workshopul dedicat lor, dar mai ales felul în care au reacționat cu toții la film și feedbackul pozitiv al părinților, ne dă speranța că putem construi ceva cât se poate de important și magic, împreună cu brașovenii.” a mai adăugat Vlad Ilicevici.
 
Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est Braşov s-a desfăsurat între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta, în cadrul candidaturii municipiului Braşov pentru Capitală Europeană a Culturii - 2021.
 
Anim’est Braşov este organizat de către Asociaţia Culturală ESTENEST, cu sprijinul Primăriei Braşov, Consiliului Local Braşov, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Centrului Cultural Reduta.

0 comentarii: