Spectacole de Declan Donnellan, Oh Tae Suk, Philip Parr și Fred Abrahamse, în acest weekend la Craiova

Sfârșitul primei săptămâni din Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova spectacole de stradă, concerte de jazz și muzică clasică, spectacole ale unor teatre renumite din întreaga lume, dar și spectacole ale școlilor de teatru din România și Spania.
 

Vineri, 27 aprilie, la Aula ”Buia” a a Facultăţii de Agronomie se joacă Al doilea cel mai bun pat, prezentat de  Teatrul de Repertoriu Worcester din Marea Britanie. Acest spectacol-solo pentru o actriță, plin de patos și umor, a fost primit cu mare entuziasm de critici chiar de la premieră, la teatrul Swan, Worcester, în 2012. Liz Grand joacă rolul lui Anne Hathaway și acțiunea se petrece în noaptea de după înmormântarea lui Shakespeare. Praznicul s-a terminat, toți invitații au plecat, Anne a rămas singură, depănând amintiri din viața traită împreună cu cel mai talentat dramaturg al lumii. Abrahamse & Meyer Productions, singura companie independentă de teatru clasic din Africa de Sud prezintă Macbeth, în regia lui Fred Abrahamse. De la Oradea, Teatrul „Regina Maria” prezintă În inima nopții – Episodul Macbeth, în regia lui Gavriile Pinte, cu un scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și
Monique Borie.
 

Sâmbătă, 28 aprilie, în Piața Frații Buzești, studenții anului III – Actorie, Departamentul de Arte al Universității din Craiova prezintă A douăsprezecea noapte, spectacol inclus în programul dedicate studenților școlilor de profil din România și Spania, ”Shakespeare around the corner”. În Parcul Romanescu, Filarmonica ”Oltenia” Craiova prezintă concertul Shakespeare și muzica, iar la Teatrul Național ”Marin Sorescu” Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) în colaborare cu Compania Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie) prezintă Măsură pentru măsură, în regia reputatului regizor Declan Donnellan. Declan Donnellan este Co-director artistic al Companiei Cheek by Jowl. În calitate de regizor asociat la Teatrul Naţional, spectacolele sale cuprind: Fântâna turmelor, Sweeney Todd, Mandatul, Îngeri în America. Alte producţii: Cidul (Festivalul din Avignon); Poveste de iarnă (Teatrul Maly din St. Petersburg); Shakespeare îndrăgostit (West End). Spectacole de operă: Falstaff (Festivalul din Salzburg). Balet: Romeo şi Julieta, Hamlet (Teatrul Bolshoi). Film: Bel Ami. În 2009, a împărţit premiul Charlemagne cu Craig Venter. Cartea sa, Actorul şi ţinta a fost publicată pentru prima dată în limba rusă în anul 2000, după care a apărut în cincisprezece limbi.

Duminică, 29 aprilie, Grigore Leșe va susține un recital în cadrul programului ”2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural” iar în Portul Cultural Cetate Caroll Vanwelden va susține un concert de jazz ce cuprinde 48 dintre Sonetele lui Shakespeare: Sings Shakespeare Sonnets.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Festivalul Internațional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 și a fost inițiat de Fundația Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaționale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp și în spațiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate și proiectând opera marelui Bard în eternitate. Așadar, titlul ediției curente, „Planeta Shakespeare”, se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediției din 2018 reprezentând toate continentele pământului. 
Festivalului Internațional Shakespeare este organizat de Teatrul Național ”Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare, susținut de Municipiul Craiova prin Consliul Local Municipal, cofinanțat de Consiliul Județean Dolj, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Cultural Român.

0 comentarii: