Uzina Filmelor de Amatori la TIFF 2019


În premieră în România, proiectul internațional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu origina lEternal Sunshine of the Spotless Mind) oferă publicului șansa de a-și crea propriul film în doar trei ore, punând la dispoziție decoruri, echipament și toate resursele necesare. Proiectul este organizat sub egida Sezonului România-Franța 2019și va fi deschis curioșilor în perioada 31 mai – 31 iulie

Creată de Michel Gondry, Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film, imaginația și creativitatea în rândul publicului larg. La fel ca Jack Black și Mos Def în Be Kind Rewind (r. Michel Gondry, 2008), participanții care se vor înscrie la o sesiune de creație în cadrul Uzinei Filmelor de Amatori vor răspunde provocării de a realiza filme de la A la Z, în contra-timp. 

Un studio cinematografic construit de la zero în spațiul CREIC – Centrul de Excelență pentru Industriile Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca), cu peste 15 decoruri individuale incluse,este șansa publicului de a experimenta tot ce se întâmplă în fața, dar și în spatele camerelor de filmat.  Timp de trei ore, participanții vor lucra în echipe și vor parcurge, sub îndrumarea instructorilor Uzinei, toate etapele de producție: de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea efectelor speciale și a coloanei sonore. La finalul fiecărei sesiuni, filmele vor fi proiectate, vorintra în posesia autorilor și vor putea fi distribuite de aceștia, către prietenii și familiile lor, pentru a obține binemeritata apreciere a publicului.

Indiferent de vârstăsauocupație, proiectul este deschis tuturor celor dornici să experimenteze și să creeze un film, fie că dețin sau nu cunoștințeîn domeniul cinematografiei. Accesul în Uzina Filmelor de Amatori este gratuit,dar necesită înregistrare prealabilă. Ideal este ca aceasta să devină o experiență alături de prieteni, familie sau colegi, ce se pot înscrie printr-o aplicație de grup, dar orice persoană este binevenită, urmând a fi distribuită de organizatori. Înregistrarea se va putea realiza prin completarea formularul disponibil în curând aici https://tiff.ro/uzinadefilme.

Pentru cei care își doresc ca experiența să nu fie limitată doar la o sesiune de 3 ore, există posibilitatea de a petrece mai multe zile alături de echipa Uzinei filmelor de Amatori, printr-un program de voluntariat pe care îl puteți descoperi aici https://tiff.ro/uzinadefilme/voluntari.

În ultimii ani, proiectul a fost implementat în mai multe orașe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes. Pe lângă componenta sa de divertisment, proiectul are marele atu de a dezvoltaîn rândul publicului larg noi competențe, transformându-i în utilizatori critici ai produselor media.
 
Uzina Filmelor de Amatori poate fi urmărită şi pe www.thehomemoviefactory.com sau pe rețelele sociale, prin #ufagondry şi #hmfgondry.

Uzina Filmelor de Amatori este un proiect organizat în cadrul SezonuluiRomânia-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français si Groupama www.sezonulromaniafranta.ro  
***
Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Partenerii proiectului Uzina Filmelor de Amatori: Institut Français, Ministerul Afacerilor Externe, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Groupama, Centrul de Excelență pentru Industriile Creative, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru si Film
Cu susținerea: IKEA, Banca Transilvania
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, DilemaVeche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii: