5 documentare din selecția OWR 12 disponibile online

Între 1 și 14 aprilie, în parteneriat cu DAfilms.com, vă oferim online 5 dintre documentarele prezentate în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului One World Romania. DAfilms.com este o platformă de distribuție online de film documentar și experimental, care în schimbul unui abonament lunar, vă oferă acces la peste 1500 de filme care pot fi vizionate online sau descărcate legal. 


Cele 5 documentare din selecția One World Romania 12 găzduite pe DAfilms.com sunt: NeconfesiuniCobyDivizareaUna sau două întrebări și Patru părți ale unui ecran pliabil. Pentru a vă putea bucura de toate cele 5 filme puteți alege abonamentul lunar DAfilms (6 euro/lună), care vă asigură acces la întreaga librărie. Dacă alegeți să vedeți doar câteva dintre documentare, puteți plăti separat pentru fiecare dintre ele (1,5 euro/film), vizionându-le direct pe site-ul festivalului One World Romania.


Neconfesiuni (regia: Ana Galizia, 2017)
Tânăra regizoare Ana Galizia descoperă, la mai multe decenii după moartea unchiului ei, Luiz Roberto Galizia, o importantă figură a scenei teatrale braziliene din anii '70 și '80, colecția acestuia de fotografii și de filmări personale. Aflăm că moartea unchiului s-a datorat unor complicații create de SIDA. Filmul se încheie cu o succesiune lungă de fotografii intime cu iubiți ai acestuia în ipostaze sexuale exprimând o senzualitate liberă, debordantă, construiește o paralelă polemică față de vechea prejudecată care asociază SIDA cu promiscuitatea și cu experiențe rușinoase, ce trebuie ascunse din biografiile oficiale. „Neconfesiuni” e un tribut adus vitalității.

Coby (regia: Christian Sonderegger, 2017)
Într-un mic oraș american de provincie o tânără pe nume Suzana se identifică cu o persoană de gen masculin pe nume Coby. Începând cu a doua jumătate a adolescenței, urmează tratamente care, în timp, îl ajută să devină bărbatul care se simţise dintotdeauna. Întreg acest parcurs de transformare fizică e filmat de protagonist, jurnalul său video fiind punctul de plecare al documentarului care îi surprinde, ani mai târziu, pe Coby, pe iubita, pe mama, tatăl și fratele lui într-un moment de acceptare totală a noii sale identități.

Divizarea (regia: Irene Yagüe Herrero, Alberto García Ortiz, 2017)
Lupta unor familii istoric marginalizate din Spania de a rămâne în locuințele sociale închiriate de la stat capătă noi valențe și semnificații din momentul în care descoperă puterea comunității de a se organiza și de a acționa pentru a apăra drepturile membrilor săi. „Divizarea” este o privire asupra fenomenului evacuărilor categoriilor defavorizate și a impactului emoțional pe care aceste evenimente îl au asupra celor implicați.

Una sau două întrebări (regia: Kristina Konrad, 2018)
În Uruguayul lui 1986, după 12 ani de abuzuri ale armatei și ale forțelor polițienești în timpul dictaturii militare, societatea se află într-un moment de confuzie totală, de care guvernanții profită pentru a lansa ideea unui vot pentru grațierea criminalilor din dictatură, o lege a amnistiei care va deruta și mai mult populația. În climatul tensionat al perioadei, două femei ies în stradă, filmează proteste și intervievează trecătorii, uruguayeni scoși din cotidian pentru a fi întrebați despre dreptate și pace.

Patru părți ale unui ecran pliabil (regia: Anthea Kennedy, Ian Wiblin, 2018)
Istoria se decantează în obiecte și spații: așa cum timpul ne jefuiește de memorie, un regim politic ne poate jefui de bunuri personale și identitate. Povestea narată în voice-over ne transpune într-o investigație retrospectivă în lumea unui cuplu despărțit de politica nazistă și scindat în abuzurile succesive venite odată cu ascensiunea führer-ului la putere, doi oameni privați de propria conștiință etnică și de apartenența la familie. Filmul e un puzzle extrem de complex, care melanjează piese din prezent și reminiscențe ale trecutului, într-un montaj de imagini regăsite și documente de arhivă, îmbinate cu capturi din cotidianul urban din Berlinul de azi: clădiri de birouri, parcuri, antichități, frânturi de interioare și ferestre prin care pătrunde vântul rece al dimineții.

Rămâneți conectați pe pagina de facebook și pe site-ul oficial pentru a afla ultimele noutăți despre proiectele Asociației One World Romania. Foarte curând vom relua Cineclubul OWR, dar pregătim și alte evenimente speciale!
Puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca „Cinefil” sau ca „Suporter” de aici. Astfel, te poți număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului.

De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.   

0 comentarii: