Les Films de Cannes à Brăila - 10 ani de festival și prima ediție în cel de-al 10-lea oraș


Festivalul începe vineri, 15 noiembrie, cu filmul care a câștigat marele premiu - Palme d’Or - al celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Cannes, cu unanimitate de voturi din partea juriului condus de Alejandro González Iñárritu. Parasite, de Bong Joon-Ho este un basm modern despre inegalitățile sociale din Coreea de Sud. Șomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park, până când într-o zi existențele lor se împletesc. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg „într-un film genial, captivant și care refuză categoriile”, conform IndieWire.

A doua zi de festival prezintă cel mai recent film al lui Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului și filmul care i-a adus lui Antonio Banderas Premiul pentru interpretare masculină, la Cannes 2019.

Xavier Dolan continuă să uimească, de data aceasta cu filmul Matthias et Maxime, selectat în Competiția oficială la Cannes anul acesta. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. Dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund și generează un mix de confuzie și emoție pentru cei doi.

Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar marchează a șaptea colaborare a regizorului cu Antonio Banderas și i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculină. Salvador Mallo (interpretat magistral de Banderas) este un cineast aflat în plină criză creativă, afectivă și de sănătate. Redescoperindu-și trecutul, Salvador simte nevoia urgentă de a-l povesti și astfel, își găsește salvarea. O poveste dură și emoționantă, pentru care Banderas a trebuit, conform propriilor mărturisiri, să-și suprime personalitatea ca să recreeze un alter ego al regizorului. 

Duminică publicul va putea vedea Le Jeune Ahmed, cel mai recent film al fraților Luc și Jean-Pierre Dardenne, o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Cei doi regizori realizează „un portret percutant, impregnat de o mare umanitate” (Télérama), oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat. „Un film de o forță rară”, conform cotidianului francez Le Nouvel Observateur, Le Jeune Ahmed le-a adus cineaștilor Premiul pentru regie la festivalul de pe croazetă. 

Tot duminică va fi proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obținut Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes, 2019. Cineasta a fost o prezență constantă la Cannes încă de la debut, iar Portrait de la jeune fille en feu a fost inclus instant de IndieWire pe lista celor mai bune filme ale deceniului. În Franța secolului al XVIII-lea, tânăra Marianne este angajată să facă potretul de nuntă al lui Héloïse. Însă cum aceasta din urmă refuză să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne se vede nevoită să apeleze la subterfugii pentru a realiza portretul în secret. Primul film de epocă al regizoarei este „atât de bun încât îți vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înțelege exact cum a făcut”, citim pe Hollywood Reporter.

Les Films de Cannes à Brăila se va încheia cu Il Traditore, cel mai recent film al lui Marco Bellocchio, prezentat în Competiție la Cannes 2019. La începutul anilor 80, războiul dintre șefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din țară și se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se țin lanț, iar apropiații lui Buscetta sunt asasinați unul câte unul. Arestat de poliția braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone și de a-și trăda jurământul de credință făcut clanului Cosa Nostra.

Prima ediție a festivalului Les Films de Cannes à Brăila are loc între 15 și 17 noiembrie, la Cinema Cinefeel (Piața Traian, nr. 2).

Prețul unui bilet este de 15 lei
Contact: 0720 562 933 sau 0722 608 938

Programul integral al evenimentului este disponibil pe
https://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/braila/

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Les Films de Cannes à Brăila.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Parteneri: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Brăila, Cinefeel Brăila
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul: Catena
Inspirat de: UniCredit Bank
Mașina oficială a festivalului: Renault
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Cinemagia, Agerpres
Parteneri locali: Explore, Romwest Euro, Transema, MTM Prod Tipografie
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociația Cinemascop

0 comentarii: