Lansarea platformei Sahia Vintage

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, de la 19:00, vă așteptăm la librăria Humanitas Cișmigiu – Bd. Regina Elisabeta, nr. 38 – la prezentarea celui mai nou proiect SAHIA VINTAGE: platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma Sahia Vintage – deocamdată în versiunea de proiect-pilot – face parte dintr-un demers mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, început de Asociația One World Romania în 2013.
 
Demersurile One World Romania de valorificare a patrimoniului cinematografic național și de recuperare a tradiției documentarului românesc s-au materializat până acum în colecția Sahia Vintage, care cuprinde cinci DVD-uri curatoriate tematic în jurul unor selecții din producția studioului Sahia în perioada 1950-1990. Temele DVD-urilor publicate până acum au fost "Documentar, ideologie, viață", "Muncă", "Copii", "Comandă politică" și "Efemere". În paralel, Festivalul One World Romania a inclus anual un program de filme Sahia proiectate în timpul evenimentului, iar în ultimii ani Asociația One World Romania a organizat proiecții cu noi filme din patrimoniul Sahia în mai multe cartiere bucureștene, licee și universități.


O constantă a selecțiilor noastre din producția Sahia a fost atenția acordată nu numai filmelor clasice, recunoscute deja drept cele mai valoroase produse ale studioului de-a lungul celor patru decenii de activitate, ci descoperirea și aducerea în atenția publicului larg și a specialiștilor a unor filme rămase necunoscute, uitate sau aparținând unor categorii considerate până de curând minore, precum filmele educaționale, turistice sau industriale.

 
Platforma Sahia Vintage va include câteva zeci de fragmente de filme produse de Studioul Alexandru Sahia de-a lungul a patru decenii - un prim eșantion reprezentativ de autori, genuri, teme - însoțite de texte care contextualizează  această producție. Construită în versiune bilingvă (română-engleza), platforma propune astfel memorializarea online a fostului studio Alexandru Sahia ca instituție media esențială a României socialiste și deschiderea arhivei Sahia către publicul contemporan, prin crearea unui spațiu online de informare, reflecție și dialog.
 
Lansarea platformei face parte din seria de evenimente Memoria Arhivelor, inițitată de One World Romania, care propune în perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2019 o serie de proiecții de filme descoperite de cineaști contemporani în timpul cercetării pentru propriile proiecte cinematografice. Programul proiecțiilor, însoțite de dezbateri cu cineaști și istorici, poate fi consultat aici.
 
Pentru următorul eveniment din această serie, vă așteptăm așadar sâmbătă, alături de Adina Brădeanu, cercetătoare și curatoare a platformei, care va prezenta publicului această platformă, împreună cu o parte din echipa proiectului. Vă invităm totodată și la o discuție despre actualitatea unor demersuri de recuperare a unor arhive, împreună cu câțiva invitați, specialiști în domeniu.
 
Proiect co-finanțat de AFCN*, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România și realizat cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și DacinSara. 
 
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.  

0 comentarii: