Festivalul multicultural Caleido - ediția a 3-a

Festivalul de Teatru Caleido, ediția a III-a, va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2019, la teatrul ”unteatru” (Strada Sfinții Apostoli nr. 44). 
 
 Anul acesta vorbim despre viață personală, memorie și identitate, viață politică și societate. Chestionăm versiuni oficiale despre implicarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, comunismul postbelic al anilor ’50, sfârșitul totalitarismului și anii duri ai tranziției. Prezentul ne găsește întrebându-ne ce înseamnă să fii femeie și ce se schimbă dacă te și regăsești pe spectrumul LGBTQ+. Vorbim și despre dragoste, râdem de luptele de putere din blocurile noastre gri, reflectăm la singurătate și la anxietățile noastre. Vorbim despre cum ne tratează sistemul socio-politic și despre nevoia umană constantă de a schimba ceva, de a fi în altă parte. Exersăm o zdruncinare a stereotipurilor. Și apoi ne întrebăm cu ironie și autoreflecție: care mai e rolul teatrului, al performance-ului, al artei?
 
 Aducem pe scenele de la unteatru spectacole asumate și neasumate politic, spectacole lirice sau veridice declarații de iubire; comedii și tragicomedii, spectacole autoreflexive. Varietatea stilurilor ne-a fost miza. Unitatea rezidă în faptul că toate sunt creații independente care abordează teme socio-culturale relevante pentru prezent și viitor, care au fost scrise sau care sunt produse de membri ai minorităților culturale și etnice din România. Perioada festivalului (27 noiembrie – 1 decembrie) nu a rămas aceeași neîntâmplător. E important pentru noi să sărbătorim ziua României și zilele premergătoare acesteia împreună cu trupe de teatru rome, maghiare, germane, evreiești, queer și feministe.
 
Anul acesta Caleido a pus umărul la realizarea a 3 producții: ”Pelicanul” in regia lui Florin Liță, impreună cu ”unteatru”; ”Aleea Stereotipurilor” în regia lui Ionuț Oprea, împreună cu PlayHood; ”Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” împreună cu Andreea Novac și Istvan Teglas. 
 
Dacă la ediția trecută am reușit să strângem cateva sute de kilograme de mâncare împreună cu Policy Centre for Roma and Minorities, la această ediție sprijinim Fundația Verita în demersul lor de a sprijini școala din satul Lanurile, din Râmnicu Sărat. Astfel primim donații în rechizite sau bani. Banii vor fi folosiți pentru renovarea școlii si traininguri cu profesorii din Lanurile. 
 
Programul festivalului:*
* Intrarea la fiecare spectacol este gratuită și se face pe bază de rezervare în limita locurilor disponibile.  Pentru rezervări, accesați link-ul fiecărui spectacol, de pe site-ul http://caleido.ro/teatru/.
 
   Miercuri -27.11.2019-
18.00 „Pelicanul” de August Strindberg, regia Florin Liță –Sala Mare – PREMIERĂ/ Producție unteatru X Caleido
18.30 „Cerere în căsătorie/ Mangipe prangemasqe” de A.P.Cehov, regia Sorin Sandu – Sala Studio
21.00 „Cultul Personalității” regia și scenariul Mihai Lukács – Sala Mare
21.30  „Exploziv” de Elise Wilk, coordonator Ionuț Toader – Sala Studio
 
Joi  - 28.11.2019-
18.00 ” 2 femei” – concept și coregrafie Ioana Marchidan – Sala Mare
18.30 ”Clasa noastră” de Tadeusz Slabozianek, regia Ionuț Niculae -  Sala Studio
21.00 ”Bad Talks” de/cu Radu Iacoban – Sala Mare
21.30 ”Aleea Stereotipurilor” – coordonator Ionuț Niculae – Sala Studio-  PREMIERĂ/ Producție Playhood x Caleido
 
Vineri – 29.11.2019-
18.00 „In Event of Moone Disaster” de Andrew Thompson, regia Alexandra Penciuc – Sala Mare
18.30 „Teatru de repertoriu” de Eldad Cohen, regia Iftach Jeffrey Ophir și Erez Driguez – Sala Studio
21.00 „Libretto Solitudine”,  regia Matei Lucaci-Grundberg – Sala Mare
21.30 „De ce tocmai tu?”, regia și scenariul: Natalie Ester – Sala Studio
 
Sâmbătă -30.11.2019-
16.00 „Perkucigo” de Szekly Csaba, regia Zsolt Lovas Fekete – Sala Studio
17.00 „90” dramaturgia și regia David Schwartz – Sala Mare
21.00 „Cataclisma”, concept, coregrafie, ilustrație muzicală și interpretare: Andrea Gavriliu – Sala Mare
21.30 „Cui i-e frică de Mitică sau Atenție, se taie apa!”, regia Matei Lucaci-Grunberg – Sala Studio
 
Duminică – 01.12.2019-
16.00 – „Baladele Memoriei” de Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș – Sala Studio
18.30 –  „SEXODROM”, concept și regie Bogdan Georgescu – Sala Mare
21.30 –  „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” concept Andreea Novac și  István Téglás – Sala Mare -  PREMIERĂ/Producție Andreea & István x Caleido
–   „Negreșită”, creație colectivă -  Sala Studio

În afară de spectacole avem si alte motive să treceți pe acolo: proiecții de filme facute de studenții de la Masterul de Antropologie de la Universitatea Bucuresti, ateliere de scris susținute de scriitorii și jurnaliștii Alina Vîlcan si Andrei Crăciun si ateliere de storry-telling prin fotografie, micul târg organizat de noi, o expozitie de fotografie si un eveniment de vanzare de print.

0 comentarii: