Iisus in Playboy

Editia portugheza din aceasta luna a revistei "Playboy" a fost retrasa de pe piata.
Motivul? Deoarece editorii de la Playboy Portugalia au dorit sa ofere un omagiu scriitorului laureat al Premiului Nobel Jose Saramago, ce a decedat luna trecuta, acestia se pare ca au mers un pic prea departe si l-au inclus pe Iisus atat pe coperta cat si intr-un photoshoot destul de provocator.
Inspiratia a sosit dintr-una din nuvele scrise au Saramago, "The Gospel According to Jesus Christ", ce reconstituia viata lui Iisus Christos ca fiind cea a unui biet muritor plin de defecte.
Decizia editorilor portughezi a suparat nu doar biserica catolica dar si pe cei ce detin franciza Playboy astfel incat s-a ajuns la decizia ca aceasta editie sa fie scoasa de pe piata.
Intrebarea ce apare in urma acestei decizii este urmatoarea: cat de multa libertate la exprimare poate exista intr-o societate? Si cum de atunci cand sunt atacate anumite subiecte, considerate tabu, apare imediat decizia cenzurii?
Tu cum comentezi decizia Playboy Portugalia de a realiza aceasta editie? Esti de acord cu interzicerea revistei si scoaterea sa de pe piata? Consideri blasfemie ceea ce au realizat editorii revistei sau este pur si simplu nimic altceva decat un act de omagiu pentru cel ce a fost Jose Saramago, si va ramane unul dintre cei mai mari scriitori portughezi ai timpurilor, sau o incercare de a atrage cumparatorii socand prin imaginile prezentate?
Unde incepe si unde se poate termina creativitatea si libertatea de exprimare?

1 comentarii:

murdoc | 24 iulie 2010 la 07:59

e o incercare de'a soca pt a atrage cumparatori SI un omagiu pt saramago.