Un regal de Wagner începe în mai puțin de o lună, la Festivalul George Enescu



Festivalul “George Enescu” aniversează anul Wagner cu premiera tetralogiei „Inelul Nibelungului“ în interpretarea Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta lui Marek Janowski. În zilele de 15, 16, 19 și 22 septembrie 2013 va avea loc o serie de patru concerte grandioase, care reunesc peste o sută de muzicieni. Au mai rămas două săptămâni până la ediția XXI a Festivalului.

Programul zilei de 19 septembrie 2013

În această ediție a Festivalului “George Enescu” publicul se poate bucura de un eveniment extraordinar: în premieră, la Sala Palatului din București, cunoscuta orchestră Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, alături de Marek Janowski, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului, urcă pe scenă timp de patru seri pentru a interpreta integrala tetralogiei “Inelul Nibelungului”: “Aurul Rinului”, “Walkiria”, “Siegfried” și “Amurgul Zeilor”.
Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai lucrărilor lui Richard Wagner, Marek Janowski a realizat prima înregistrare digitală din lume a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, între anii 1980 și 1983, la casa de discuri RCA, cu Staatskapelle Dresden. „Cu o secțiune magnifică și măreață de instrumente de coarde, dirijorul german oferă emoții copleșitoare. Ce intensitate, ce frumusețe și ce claritate magnifică în continuitatea acestui discurs muzical!”, scria Intermusica despre înregistrarea „Inelul Nibelungilor” sub bagheta lui Marek Janowski, care, din anul 2002 a fost ales dirijor pe viață al Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.
Tetralogia wagneriană, considerată una dintre cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, este prezentă în Festival chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice aniversează două secole de la nașterea lui Richard Wagner (1813-1883) și 130 de ani de la moartea sa.
Pe 19 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, publicul va putea asculta a doua parte a tetralogiei, “Walkiria”. Din distribuție fac parte unii dintre cei mai importanți soliști de repertoriu wagnerian ai momentului și unii dintre cei mai reprezentanți soliști de operă din România. Printre aceștia, tenorul Marius Budoiu a cărui activitate marchează o premieră în colaborările muzicienilor români cu festivalurile internaționale: chiar în această vară a urcat pe scena prestigiosului BBC Proms. Clujean, Marius Budoiu este și unul dintre puținii tenori români care abordează roluri ca Otello (“Otello”), Samson (“Samson et Dalila) sau Lohengrin (“Lohengrin”). A fost distins cu Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică. De altfel, ediția din această vară a  celebrul festival BBC Proms a fost deschisă cu teatralogia “Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va fi prezent, de asemenea, în Festivalul George Enescu.
În aceeași zi, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale din București va avea loc cel de-al doilea spectacol din Festival al companiei protugheze Vortice Dance Company: “Soliloqui – about Wonderland”, o interpretare unică, pe muzică de Phillip Glass, Maurice Fulton, Kronos Quartet, Daft Punk,  Nino Rota, Eric Satie, Oswaldo Ferrés, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt, Billie Holiday și Claude Debussy.
Acest spectacol va loc cu casa închisă, dar îl puteți urmări în transmisie live în sala de cinema, o premieră în istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex: http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu
Spectacolele Vortice Dance Company – “Dracula” și “Soliloqui – about Wonderland” - din cadrul Festivalului George Enescu fac parte din Întâlnirile JTI. 
Festivalul Internațional “George Enescu” continuă tradiția de a aduce muzica clasică de calitate și în țară. Astfel, la Oradea va urca pe scenă violonistul Antal Zalai, laureat al Concursului Internațional “George Enescu” (2011) pentru a interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 77 de  Brahms. Îi vor fi alături muzicienii de la Filarmonica de Stat Oradea, cu drijorul Romeo Rîmbu la pupitru.
Informații suplimentare:
Au mai rămas două săptămâni până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.  Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

0 comentarii: