La 45 de ani de la invazia din Praga, Josef Koudelka vine la București

Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 asupra Pragăi, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. România, de altfel, s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Centrul Ceh București împreună cu Institutul Francez din România vor aduce în această toamnă, pentru prima oară în București, expoziția Josef Koudelka – Invazie 68 Praga. Vernisajul va avea loc pe data de 17 octombrie, ora 19:00, la Anexa MNAC (Calea Moșilor nr. 62 – 68, et.3), în prezența artistului. „Mă bucur că această expoziție unică va fi prezentată în România, o țară ai cărei cetățeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generații a națiunii noastre și poziția României de atunci este bine știută în Republica Cehă”, declară ambasadorul Republicii Cehe la București Jiří Šitler. Expoziția va fi însoțită de lansarea albumul de fotografie Invazie 68 Praga, publicat în România de Editura ART.

0 comentarii: