#TIFF2014 pe ultima suta


După opt zile pline la Cluj, TIFF se apropie de final. Câștigătorii competiției, alături de invitații speciali Debra Winger, Krzysztof Zanussi și Florin Zamfirescu vor urca pe scena Teatrului Național din Cluj sâmbătă, 7 iunie, de la 20.30, la ceremonia de închidere a celei de-a 13-a ediții.
Cineastul polonez Krzysztof Zanussi, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, se va întâlni cu publicul sâmbătă, de la 18.30, la Cinema Florin Piersic, la proiecția specială a lungmetrajului său de debut, Structura cristalului (1969), film care i-a adus premii importante și recunoașterea internațională. Duminică, 8 iunie, de la 17.00, cinefilii îi pot pune întrebări la TIFF Lounge, unde Zanussi va susține un masterclass.
Pe actorul Florin Zamfirescu, recompensat cu Premiul de excelență TIFF 2014, spectatorii îl pot întâlni sâmbătă, la Cinema Arta, de la 17.30, la proiecția filmului Năpasta, (1982), o ecranizare a nuvelei lui I.L. Caragiale, regizată de Alexa Visarion. O surpriză plăcută pentru clujeni, sâmbătă, de la 17.00, va fi prezența cântăreței Angela Similea la TIFF Lounge, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină).

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din ultimul weekend este „The Short Story of 3D Film”, o prezentare interactivă despre fascinanta istorie a 3D-ului, susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în evoluția imaginii stereoscopice. Evenimentul are loc sâmbătă, de la ora 15.00, la Cinema Florin Piersic.
Un maraton unic, cu trei dintre cele mai populare filme românești, văzute de peste 17 milioane de spectatori înainte de 1989, este programat la Cinema Arta pe 7 iunie, de la 19.00: „Trilogia Ardelenilor”. Cele trei comedii despre trei frați din Ardeal ajunși în Vestul Sălbatic -  Profetul, aurul şi ardelenii (r. Dan Piţa, 1979), Artista, dolarii şi ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1981) şi Pruncul, petrolul şi ardelenii (Dan Piţa, 1982) - beneficiază de copii noi pe 35 mm.
Istoricul de film Dominique Nasta, profesoară la Université Libre de Bruxelles, își va lansa la TIFF Lounge sâmbătă, de la 12:00, prima lucrare amplă în limba engleză despre cinematografia autohtonă, care acoperă perioada 1911-2011: „Contemporary Romanian Cinema – The History of an Unexpected Miracle” (Wallflower/ Columbia University Press).

Ultimele două filme programate anul acesta în Unirii Open Air, de la 21.45, îi vor ține în priză pe spectatori: Expresul zăpezii/ Snowpiercer (7 iunie), cu Vlad Ivanov în distribuție, alături de Ed Harris, Chris Evans sau Tilda Swinton, și 12 ani de copilărie/ Boyhood, filmul de închidere TIFF (8 iunie), un experiment unic marca Richard Linklater, adus în premieră în România.

La Casa TIFF, Theory of Mind va anima atmosfera sâmbătă, de la 22.00. Trupa clujeană abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic și experimental.

Duminică, 8 iunie, spectatorii se pot delecta cu unele dintre best of-urile ediției, ca Tom la fermă (r. Xavier Dolan), Spuma zilelor (r. Michel Gondry), Străinul de pe malul lacului (r. Alain Guiraudie), Expresul zăpezii (r. Bong Joon-ho), precum și cu toate filmele din secțiunea Midnight Delirium.

Making of TIFF 2014:
Ziua 1: http://goo.gl/1YBmyN; Ziua 2: http://goo.gl/sP6taL Ziua 3: http://goo.gl/p8Y7Ti;
Ziua 4: http://goo.gl/x4HXiW; Ziua 5: http://goo.gl/z4gffr Ziua:  6: http://goo.gl/siqJ0O
Faceți cunoștință cu invitații festivalului: TIFF Blitz - http://goo.gl/0Ynec0
Galerie foto: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto
***
Aplicația TIFF 2014 este disponibilă în App Store și Google Play.

Ne găsiți pewww.tiff.ro |
FacebookTransilvaniaIFF | Twitter@TIFFRomania | InstagramTIFFRomania  

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România

0 comentarii: