Expoziția „Afișul Polonez de Jazz”

Cea de-a treia ediție Bucharest Jazz Festival începe marți, 1 iulie, de la ora 18:00, la Hanul Gabroveni, viitorul sediu ARCUB. În cadrul evenimentului de deschidere se va vernisa și expoziția dedicată uneia dintre cele mai mari colecții private din lume, având ca temă Afișul polonez de jazz, care va putea fi vizitată pe perioada întregii veri, până pe 31 august.
Expoziţia de afiş polonez de jazz, care va fi prezentată în spaţiul expoziţional Hanul Gabroveni conţine 72 de afişe din perioada 1956-2013. Afişele fac parte din colecţia domnului Krzysztof Dydo, unul dintre cei mai mari colecţionari şi excelenţi cunoscatori ai afişului polonez. Krzysztof Dydo va participa la vernisajul expoziţiei.

De la sfârşitul anilor '50 ai secolului trecut, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională, datorită unor graficieni extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia a fost organizată Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a rămas pentru multă vreme cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu și o interpretare artistică a societății. Începând cu anul 1960, muzica a devenit una dintre temele principale ale lucrărilor artiştilor polonezi.

Domnul Krzysztof Dydo (n. 1945) a început să colecţioneze afişe în anul 1960, în perioada de vârf a Şcolii Poloneze de Afiş. Începând cu anul 1975, organizează expoziţii cu lucrări din colecţia sa, intitulată Dydo Poster Collection. În momentul de faţă colecţia lui conţine 20 000 de afişe, în cea mai mare parte afişe culturale ale artiştilor polonezi din perioada 1945-2013. În anul 1985 a deschis la Cracovia o galerie de afiş, care este acum cunoscută în întreaga lume. Colaborează cu nenumarate instituţii culturale, cinematografe, teatre şi galerii de artă, dar şi cu muzee şi colecţionari de afişe din întreaga lume.

0 comentarii: