“Ramona” - premiera mondială la Cannes, premiera românească la TIFF



Cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes debutează în această seară în Franța și se va încheia duminică, 24 mai. Scurtmetrajul independent “Ramona”, în regia lui Andrei Crețulescu, va fi prezentat în  competiția oficială a prestigioasei secțiuni paralele “Semaine de la Critique”, care se desfășoară între 14-22 mai.

Filmul va fi proiectat în premieră, pe 19 mai de la ora locală 20.00 la Miramar, urmând ca în următoarele zile să fie programate alte două proiecții: pe 20 mai, de la ora 15.00 la Miramar iar pe 21 mai, de la ora 18.30 la Alexandre III. Alături de regizor, la proiecții vor fi prezenți actorii Rodica Lazăr și Dorian Boguță, producătorii Radu Stancu și Claudiu Mitcu și producătorul executiv Codruța Crețulescu.

Pe lângă selecția din cadrul competiției “Semaine de la Critique” ( pagina oficială aici: http://www.semainedelacritique.com/EN/films/2015/2015_comp_Ramona.php) scurtmetrajul “Ramona” a intrat și în cursa pentru Queer Palm. Trofeul este acordat anual celui mai bun lungmetraj și celui mai bun scurtmetraj cu tematică LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), dintre filmele prezentate în cadrul secțiunilor oficiale ale festivalului. La această ediție au fost selectate 12 producții de lungmetraj și 7 de scurtmetraj iar juriul va fi format, în premieră, exclusiv din femei. “Ramona” este cel de-al doilea film românesc din istoria secțiunii care are șanse la Queer Palm, asta după ce, în urmă cu trei ani, filmul “După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu a candidat pentru același premiu.
În România, scurtmetrajul regizat de Andrei Crețulescu va fi proiectat pentru prima dată la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), în cadrul secțiunii competitive Zilele Filmului Românesc. 31 de filme de lung și scurtmetraj au fost selecționate anul acesta de directorul artistic Mihai Chirilov și vor fi prezentate la Cluj între 4-6 iunie.

Violent, stilizat și fără dialoguri, “Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Crețulescu și începută cu  scurtmetrajele “Bad Penny” (2013) și “Kowalski” (2014). Din distribuție fac parte aceiași actori: Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia de Mălina Ionescu iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru și Marius Leftărache. Filmările s-au desfășurat în octombrie 2014, la Neptun-Olimp.
 
Fost critic de film și producător la HBO România, Andrei Crețulescu a înființat compania de producție Kinosseur în 2011. După ce a produs lungmetrajul “Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei a scris și regizat “Bad Penny”și “Kowalski”, acesta din urmă laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, și cu Premiul de Regie și de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015. “Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeași formulă ca primele două. În prezent, Andrei este în post-producție cu “Șapte luni mai târziu”, primul scurtmetraj finanțat de CNC, și în pre-producție cu primul lungmetraj, “Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

“Ramona” este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Crețulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) și Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chișu (DaKino) și Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, înființată în 1962 și concentrată pe regizori aflați la început de drum. De-a lungul timpului, aici s-au lansat Leos Carax, Arnaud Desplechin, Kevin Smith, Andrea Arnold, Jeff Nichols, Miranda July sau Gaspar Noe.


Pagina de Facebook a filmului:  https://www.facebook.com/Ramona2015short

0 comentarii: