#TIFF2015: Evenimente speciale la TIFF: „Tabu”, Depozitul de Filme și un concept inedit – Cine-piscina



După ce, în 2011, a făcut senzație în Piaţa Unirii din ‎Cluj, în deschiderea festivalului, trupa Compagnie des Quidams se întoarce la Festivalul Internațional de Film Transilvania cu un nou spectacol muzical și vizual unic: „FierS à Cheval”. Un fragment va fi prezentat la deschiderea oficială, vineri, 29 mai, începând cu ora 20:45, în Piața Unirii, iar spectacolul integral poate fi savurat la Bonțida, în prima seară de Weekend la Castel, sâmbătă, 30 mai, de la ora 20:30.
 
Show-ul de la Castel va fi urmat de premiera în România a unuia dintre cele mai așteptate documentare ale anului: Kurt Cobain: Montage of Heck, în regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana, realizat cu cooperarea familiei sale. Tot la Bonțida, duminică, de la 21.45, pionierii dub-ului francez, Zenzile, vor acompania live capodopera din Berlin: Simfonia unui mare oraș (1927). În cele două zile, între 11.00 și 19.00, copiii sunt așteptați la jocuri și activități special gândite pentru ei.

 
Anul acesta, TIFF le propune clujenilor un concept inedit: Cine-piscina. În costume de baie, cu un cocktail în mână, spectatorii pot urmări din piscina Clubului Moving al Hotelului Belvedere filmul Short Plays, un colaj unic cu 31 de povești despre febra fotbalului, regizate de tot atâția regizori, printre care Gaspar Noé, Carlos Reygadas, Vincent Gallo și Karim Aïnouz. Evenimentul are loc luni, 1 iunie, de la ora 20:30.
 
Memorabilă va și experiența Tabu de pe 1 iunie, de la 21.00, la Casa de Cultură a Studenților. Ultima capodoperă a lui F.W. Murnau va fi acompaniată live de Christine Ott, una dintre cele mai bune interprete din lume la ondes martenot. Artista a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen, Noir Désir și a apărut pe coloanele sonore ale unor filme de Claire Denis, Jean-Pierre Jeunet și Tony Gatlif.
 
Una dintre trupele românești ale momentului, Robin and the Backstabbers își lansează la Hotel Continental, pe 4 iunie, albumul de pop melodramatic Bacovia Overdrive vol. II: Arhanghel’sk, o ocazie specială de a asculta live cele mai noi melodii ale formației.
Pentru nostalgici, dar și pentru amatorii de seri retro, conceptul Discotecă le va aduce la Hotel Continental, pe 5 iunie, de la ora 22.00, pe cântărețele Silvia Dumitrescu și Stela Enache, la un party cu rom-pop DJ set. Proiectul Discotecă reconectează cluburile de astăzi la o istorie muzicală mai puțin cunoscută și readuce șlagărele de altădată într-un context nou.
 
Campania de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme de anul trecut, primul demers din proiectul „Salvați Marele Ecran!”, a contribuit la reactivarea spațiului, care va găzdui anul acesta o serie de evenimente speciale marca TIFF. Zilnic, între 3 și 7 iunie, începând cu ora 14.00, Depozitul de Filme va deveni spațiu de joacă, târg, grădină de vară, teatru, concerte și expoziții. Intrarea este liberă.
 
Pe 3 iunie, de la 21.45, la Depozit va fi proiectat YouTube Bazaar, noul film al lui Dan Chișu, care spune spectaculoasa poveste a vlogger-ului Bahoi. Joi, 4 iunie, de la ora 21:30, filmul Zivan Makes a Punk Festival (r. Ognjen Glavonic) va prezenta patru zile din viața unui poet punkist entuziast, după care formația Datum Vyroby, protagonistă în film, va susține un concert energic de punk slovac. Vineri, în cadrul EcoTIFF, Bikes Vs. Cars, un documentar despre efectele mașinilor asupra climei, va reuni la Depozit comunitatea de bicicliști din Cluj, iar sâmbătă, motocicliștii sunt așteptați la On Any Sunday: The Next Chapter, un documentar despre lumea pasionantă și periculoasă a motocicliștilor.
Programul Depozitului de Filme este prezentat în parteneriat cu MOL România.
 
Casa TIFF va fi animată în fiecare seară de concerte pe terasă. În program: Adrian Naidin & Ionuț Micu, Moebius, Satellites, Zenzile, The Dream Diggers, Of the Wand & The Moon, Temple Invisible și Firma, Face Today.
 
Biletele la evenimentele și proiecțiile TIFF pot fi cumpărate pe www.biletmaster.ro.
 
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Mașina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, Allianz-Țiriac, SILVA, Pepsi, TenarisSilcotub, EuroGSM, Energobit, Rețeaua Privată de sănătate REGINA MARIA, Jameson, Xerox, TNT, PMA Invest, Naturlich, Arovit, Lecom
 
www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |
Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

0 comentarii: