Reportajul „Borș ucrainean”, lansat la Bookfest

Cartea ziaristului polonez Piotr Pogorzelski va fi lansată joi seară, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. O selecție de reportaje „Borş ucrainean. De la statul sovietic la revoluţia demnităţii”, în traducerea Cristinei Godun, apărută la Meteor Press, ne prezintă o relatare a vieţii în Ucraina contemporană. Cartea este o sursă valoroasă de informaţii cu privire la poporul ucrainean şi mentalitatea oamenilor care-şi duc viaţa într-un spaţiu situat între Uniunea Europeană şi Rusia.

JOI - 21.05.2015, ora 18.00 - la standul Editurii Meteor Press   
Invitaţi:
Maja Wawrzyk - Directorul Institutului Polonez din Bucureşti; Cristina Godun – Traducător; Bedros Horasangian - Analist politic

Un fragment de pe copertă:
Ucraina este o țară cu multe dimensiuni care uneori ne amăgesc. După un an de lucru în calitate de corespondent al Radiolui Polonez, mi se părea că înțeleg tot ce se petrece aici: și mecanismele politice, și cele sociale. După trei ani îmi spuneam: știu că nu știu nimic. După alți șapte, am ajuns la concluzia că știu suficient cât să pot scrie cartea această.

Pentru mine, Ucraina a fost întotdeaună și continuă să fie o țară fascinantă. Aici totul mi se pare mai mare, mai puternic, mai expresiv… Oarecum că borșul ucrainean din titlu, care nu e o zeamă chioară de sfeclă, ci o mâncare deasă cu multe legume și carne. Dacă există bogăție în Ucraina, atunci e o bogăție opulentă; dacă există rock’en roll, atunci e plin de emoții; dacă există patriotism, atunci el îmbracă o haină extremistă, naționalistă; dacă există corupție, atunci e nemărginită cuprinzând toate sferele vieții; dacă există femei, ele nu pot fi altfel decât excepțional de frumoase…


De ce e așa, veți afla din cartea aceasta. Scriu în ea despre multe lucruri: despre religiozitate, despre nostalgia după URSS, despre muzica pop și rock, despre bilingvismul excepțional, despre atitudinea față de istorie. Amintesc și despre EURO 2012 și vă informez ce a rămas în urma lui. Mă ajută în efortul meu cunoscuți ucraineni.

0 comentarii: