Artmark: Licitatia de ToamnaUn alt tip de alegeri, care dovedeşte faptul că românii simt potenţialul liniștitor al pieței de artă, al investiţiei şi al efortului de a conserva valorile autohtone.
 
Marţi, 25 octombrie 2016, Athenée Palace Hilton.

Licitaţia de Toamnă - Artmark – ,,Top 100 Mari Meştri ai Artei Româneşti’’ 

 
O sală plină, la care s-au adăugat un număr record (cca. 200) de participanţi online prin platforma Artmark Live, a confirmat soliditatea pieței românești de artă de patrimoniu și un accent de trend crescător pentru segmentul de artă de avangardă și artă contemporană, de vocație internațională. Licitația de Toamnă Artmark 2016, în ciuda unui număr relativ restrâns de opere puse în vânzare, devine cea mai bună licitaţie de artă din România din ultimii doi ani de piață de artă.
 
Cu o rată de adjudecare de aprox. 90% şi un total tranzacțional de aprox. 600.000 €, evenimentul Artmark marchează o creştere remarcabilă a vânzărilor, cu 20%, faţă de Licitaţia de Toamnă a anului 2015.  
 
De altminteri întreaga imagine a acestui an 2016 reflectă o creștere susținută a interesului cumpărătorilor pentru arta contemporană. Dacă în martie și iunie, licitațiile importante Artmark de Primăvară și Artmark de Vară aduceau un total comun al vânzărilor pe acest segment de 131,325 €, iată că acum, doar în Licitația de Toamnă Artmark s-a obținut un total de 209,750 €, vânzările de artă contemporană înregistrând astfel o creștere consistentă de 59%. 
 
Ilustrativ în acest sens este aportul semnificativ adus de Adrian Ghenie, cu remarcabila lucrare intitulată „Christ”, din perioada conturării maturităţii sale stilistice. Opera a fost adjudecată pentru 125,000 €, în condiţiile în care valoarea sa estimativă era destul de conservatoare, adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă (12,000 – 18,000 €). 
 
După 19 minute de licitare continuă şi 48 de paşi parcurşi, cuvâtul “Adjudecat” îl introduce pe Adrian Ghenie în elita marilor artişti vânduţi cu peste 100,000 € în piaţa românească (vorbim de Grigorescu, Andreescu, Luchian, Aman, Brauner, Iancu, Ressu şi Ţuculescu). Ghenie devine, astfel, al nouălea în topul 100.000, reprezentând cu succes poziţia celui mai vândut din segmentul de avangardă si contemporană (în fața lui Victor Brauner, adjudecat în 2013 pentru 120.000 euro, respectiv al lui Ion Țuculescu, adjudecat în 2011 pentru 105.000 euro).
 
Semnalele transmise de acest eveniment invită la dezbatere şi stimulează interesul viu pentru piaţa de artă românească.
 
Sesiunea de licitaţii din această lună se va finaliza joi, 27 octombrie 2016, începând cu orele 19:30, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă. Vor avea loc trei evenimente importante: Licitaţia Colecţiei Cella Delavrancea, Licitaţia Colecţiei Rameurului Interbelic Herman Moser şi Licitaţia Eroii Sanitari.

0 comentarii: