Chopin într-o minunată interpretare poloneză

Szymon Nehring, unul dintre cei mai talentați tineri pianiști polonezi, finalist și și laureat al Premiului publicului la extrem de dificilul Concurs Internațional de Pian “Fryderyk Chopin”, va susține la Sala Radio din București un concert în compania Orchestrei Naționale Radio, pe 14 octombrie.

În cadrul concertului de la București, tânărul pianist va interpreta Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră, op. 11 de Fryderyk Chopin, cu acompaniamentul Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta lui Radu Postăvaru, dirijor permanent și director al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Evenimentul este organizat în colaborare de Radio România și Institutul Polonez din București.

Szymon Nehring, grație remarcabilelor sale evoluții din cadrul celei de-a XVII-a ediții a Concursului Internațional de Pian „Fryderyk Chopin” (2015), a fost singurul polonez care a ajuns în finala concursului, primind Mențiunea juriului, Premiul Publicului și o serie de alte premii, iar ulterior numeroase propuneri concertistice din Polonia și din străinătate.
Revista muzicală „Pizzicato” a scris despre el astfel: „Rețineți acest nume: Szymon Nehring (…)  - este un pianist strălucit, cu o tehnică impecabilă, matur, nobil, cu bun gust și inteligent în interpretările sale. Este unul dintre cele mai uimitoare talente pe care le-am auzit în ultimii ani.” 

 
Nehring, în vârstă de doar 20 de ani, este student al Academiei de Muzică din Bydgoszcz, la clasa prof. Stefan Wojtas. Anterior, timp de 11 ani a studiat pianul la clasa prof. Olga Łazarska, la Cracovia. Participă regulat la concursuri și festivaluri. Printre distincțiile primite recent se numără Premiul I și șase Premii speciale primite la Concursul Internațional de Pian „Halina Czerny-Stefańska in memoriam” (Poznań, 2014), precum și Premiul I la Concursul „Arthur Rubinstein in memoriam” (Bydgoszcz, 2014). În anul 2015 s-a calificat în finala celui de-al XVII-lea Concurs  Internațional de Pian „Fryderyk Chopin”.
 
În luna decembrie a aceluiași an a apărut CD-ul său de debut, cuprinzând interpretări ale unor lucrări de compozitori polonezi, care a fost deja distins cu Premiul Fryderyk 2016, acordat de Academia Fonografică Poloneză – la categoria Albumul anului – recital solo, premiul „Joker” al revistei de muzică clasică „Crescendo”, precum și cu premiul „Supersonic” al revistei „Pizzicato”. 
 
În decembrie 2015 a efectuat un turneu de concerte, împreună cu Santander Orchestra, alături de care a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de F. Chopin în cele mai bune săli de concerte din Polonia (din Lusławice, Wrocław, Katowice, Varșovia și Szczecin). Cu aceeași orchestră a evoluat și la Varșovia, în martie 2016, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Pascal Ludwig van Beethoven, interpretând Rapsodia pe o temă de Paganini, op. 43 de Serghei Rahmaninov.
Pianistul a susținut concerte și recitaluri în Rusia, Estonia, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania, Franța, Norvegia, Italia și Canada. Proiectele artistului includ concerte și recitaluri în America de Nord, China, Franța, Emiratele Arabe Unite, precum și în numeroase orașe din Polonia. 
 
Szymon Nehring este bursier al Fundației Pro Musica Bona (din anul 2010), precum și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (2010). În anul 2015 a beneficiat de o bursă „Krystian Zimerman”. Este reprezentat de Asociația Ludwig van Beethoven. 
 
Concursul Internațional de Pian Fryderyk Chopin este o competiție mondială a interpretărilor muzicii chopiniene, unică în felul său, care este organizată la Varșovia, la fiecare cinci ani, începând din 1927. Concursul este structurat în patru etape. La ediția din 2015 s-au înscris peste 450 de concurenți, dintre care au fost admiși în concurs 160, iar după probele eliminatorii au rămas 84 (printre aceștia s-a numărat și Cristian Sandrin, din România). Szymon Nehring s-a aflat printre cei 10 finaliști ai Concursului. Cel mai bun pianist s-a dovedit a fi Seong-Jin Cho (Coreea de Sud), care s-a pregătit pentru competiție ascultând, printre altele, înregistrările lucrărilor lui Chopin în interpretarea renumitului pianist român Radu Lupu. Din Polonia, Concursul a fost câștigat ultima oară de Rafał Blechacz, în anul 2005. Printre alți renumiți laureați ai Concursului s-au numărat Marta Argerich (1965), Krystian Zimerman (1975) și Li Yundi (2000). Mai multe informații despre concurs pot fi găsite pe pagina www.chopincompetition2015.com

0 comentarii: