Galeriile Artmark: Cum se săruta la 1700


Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României. 27 martie 2019, ora 19.30. Radisson Blu Hotel Bucharest

Sighișoara. Școala din Deal. Gimnaziul care poartă astăzi numele celebrului filolog și asiduu culegător de povești și poezii populare săsești, Josef Haltrich, a fost atestat pentru prima oară în 1522. Atunci, Sfatul orașului regal a donat rectorului școlii o haină în valoare de 4 florini ca să dovedească străduință în munca cu tineretul”. Iar tineretul se străduia să acumuleze varii cunoștințe în limba latină, însă, ca să urce pe cele mai înalte trepte ale cunoașterii, trebuia o apuce cătinel în sus, pe Scara școlarilor, o scară din lemn, cu acoperiș.

Scara cu cele 300 de trepte ale sale a fost construită în anul 1662, de către primarul Eisenburger, facilitând drumul elevilor spre Școala din Deal, pe timpul iernii.

În anul 1933, pe când Rudolf Schweitzer-Cumpăna picta în ulei celebra Scară a școlarilor, aceasta nu mai avea decât 175 de trepte. Legenda rămăsese însă intactă: dacă băiatul săruta fata pe fiecare treaptă a scării, rostindu-i numele fără să-I greșească, avea să rămână pe vecie cu aleasa inimii sale.

Opera Scara școlarilor din Sighișoara (€ 3.000 - 5.000) de Rudolf Schweitzer - Cumpăna face parte din Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României din 27 martie.

0 comentarii: