Galeriile Artmark: Nemții au zis: „Nein!”


Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României. 27 martie 2019, ora 19.30. Radisson Blu Hotel Bucharest

Anul 8 e.n. Poetul Ovidiu se îmbarcă pe o corabie și părăsește în pripă Roma din ordinul Împăratului Octavian Augustus. Va ajunge la marginea Imperiului Roman, la Pontul Euxin. Nu avea să se mai întoarcă niciodată.

1887. Poetului i se ridică o statuie în piaţa din Constanța care azi îi poartă numele. Statuia din bronz a fost realizată după o stampă veche de către italianul Ettore Ferrari.

Octombrie 1916. Trupele germano-bulgare îşi fac intrarea în Constanța. Oraşul este devastat de bombardamentele crucişătoarelor germane şi în mare parte pustiit. Soldaţii bulgari doboară statuia lui Ovidiu cu ajutorul unor frânghii trase de doi bivoli şi, dacă nu ar fi fost opriţi de către nemţi, probabil că astăzi nu ne-am mai fi bucurat de ea. Din ordinul ofițerilor germani statuia este repusă pe soclul ei, fiind salvată de la distrugere.

Cu un înainte de a avea loc această întâmplare, Ion Theodorescu-Sion picta opera Poetul Ovidiu la malul mării inspirată de statuia tomitană. Și tot 1915 este și anul în care Vasile Morțun îi comanda decorarea murală a Sălii de Consiliu a Primăriei din Constanța cu celebra temă a exilului poetului roman.


Martie 2019 e.n. Lucrarea pregătitoare a proiectului mural, Poetul Ovidiu la malul mării (€ 6.000 - 9.000), răzbate prin vremuri, ajungând până la noi, în Licitația de Primăvară din data de 27 martie.

0 comentarii: