Caravana Les Films de Cannes ajunge la Pucioasa


Caravana Les Films de Cannes poposește săptămana aceasta la Pucioasa, în cadrul Zilele Culturii Europene la Pucioasa, ce se desfășoară în intervalul  6 – 17 mai. După ce a adus pe ecranele de la Slobozia, Timișoara și Sibiu cele mai premiate filme văzute pe croazetă în anul 2018, o selecție a acestora va ajunge și pe ecranul de la Centrul Cultural European Pucioasa începand de astăzi, 6 mai, ora 18:30, cu proiecția filmului Girl/ Balerina, în regia belgianului Lukas Dhont și pană duminică, 12 mai. Caravana își dorește astfel să ofere ocazia cinefililor din oraș să se bucure de filme care în mod obișnuit nu ajung în cinematografele din zonă.
Totodată, Caravana Les Films de Cannes revine la Slobozia cu proiecția în avanpremieră a filmului Burning/În flăcări, în regia lui Lee Chang-dong, ce va fi proiectat pe 17 mai, la Casa de Cultură a municipiului Slobozia.


Girl/ Balerina, debutul devenit senzație al belgianului Lukas Dhont, câștigătorul Caméra d’Or – premiul pe care l-a câștigat și Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost? – a primit totodată și premiul pentru cel mai bun actor și premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard și rulează astăzi, de la ora 18:30, în deschiderea Caravanei, la Centrul Cultural European Pucioasa. Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați.

Marți, de la 18:30 va rula filmul Cold War/Războiul Rece. Filmul este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, și spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiții sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviți, dar incapabili să renunțe unul la celălalt. Iubit de critici și de public, Cold War are forța de odinioară a cinematografului polonez clasic, coloana sonoră, pe ritmuri de jazz și rock and roll, se împletindu-se perfect cu povestea furtunoasă a cuplului în „una dintre cele mai colorate experiențe pe care le vei vedea vreodată alb-negru”, scrie revista Time Out.

În 2015, László Nemes lua pe sus lumea cinematografului cu primul său film, Son of Saul  – Grand Prix la Cannes, iar apoi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin al anului. Presa l-a considerat noul copil minune al cinematografiei europene. Cel de-al doilea său film pentru care a avut un buget de aproape nouă milioane de euro, Sunset/Apusul a avut premiera în toamna anului 2018, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul FIPRESCI și se va vedea miercuri, 8 mai, la Pucioasa.  Actorii din rolurile principale sunt Juli Jakab și românul Vlad Ivanov – aflat la cel de-al doilea rol în limba maghiară (după Hier, de Balint Kenyeres). Acțiunea din Sunset are loc în Budapesta, înaintea începutului Primului Război Mondial iar anxietățile și premonițiile despre schimbarea violentă ce se pregătește sunt simțite din interiorul unui magazin șic de pălării și văzute prin ochii tinerei Irisz, o orfană care vine în oraș să lucreze la magazinul care odată fusese deținut de familia ei.

Vineri, 9 mai, de la 18:30, va rula filmul Border/ La graniță, de Ali Abbasi, câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes 2018. Border/ La graniță o are în prim plan pe Tina, un ofițer vamal, apreciată de colegi pentru nasul ei fin cu care poate mirosi sentimentele de vinovăţie sau ruşine la oameni. Variety scria că este „un melanj captivant de film romantic, noir nordic, realism social și horror fantastic, care sfidează și răstoarnă convențiile genului”. Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj după Shelley, 2016, care a avut premiera mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan (După Dealuri, Dragoste 1. Câine) în rol principal și pentru prima oară la Cannes.

Burning/ În flăcări a fost recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist și pentru câțiva ani chiar ministru al culturii în Coreea de Sud, și-a început târziu cariera de regizor. A ajuns în atenția criticilor de peste hotare în 1999, cu al doilea film al său, Peppermint Candy. În 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul Poetry și a câștigat premiul pentru scenariu. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. Filmul rulează sâmbătă, de la ora 18:30

Caravana va fi închisă de „un film care îți pătrunde pe nesimțite în suflet și te cucerește” (The Telegraph), Shoplifters/ O afacere de familie, cel mai recent film al regizorului coreean Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2018, este povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. „Cine altul decât Kore-eda, un regizor care șoptește în loc să strige, ar fi capabil să scoată la lumină contradicții și probleme sociale într-un mod atât de subtil?” citim pe The Hollywood Reporter despre regizorul prezent anul acesta la Cannes pentru a șaptea oară. 

Programul Caravana Les Films de Cannes la Pucioasa

Luni, 6 Mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa

Proiecția filmului: GIRL / BALERINA
Caméra d’Or, Cannes 2018 Premiul pentru Cea mai bună interpretare Victor Polster, Premiul FIPRESCI Un Certain Regard, Cannes 2018/ Nominalizat la Globul de Aur pentru film străin
Regia: Lukas Dhont, BELGIA, OLANDA 2018


Marți, 7 Mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa
Proiecția filmului: COLD WAR / RĂZBOIUL RECE
Premiul pentru regie, Cannes 2018, Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin
Regia: Pawel Pawlikowski, POLONIA 2018


Miercuri, 8 Mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa
Proiecția filmului: SUNSET / APUSUL
Propunerea Ungariei la Oscaruri 2019, Premiul FIPRESCI, Festivalul de Film de la Veneția, 2018
Regia: László Nemes, FRANȚA, UNGARIA 2018


Vineri, 10 Mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa
Proiecția filmului: BORDER / LA GRANIȚĂ
Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018, Propunerea Suediei la Oscar
Regia: Ali Abassi, SUEDIA, DANEMARCA


Sambătă, 11 mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa
Proiecția filmului: BURNING / ÎN FLĂCĂRI
Premiul FIPRESCI, în competiție – Cannes 2018, Propunerea Coreei de Sud la Oscar
Regia: Chang-dong Lee, CHINA 2018


Duminică, 12 mai
Ora 18:30 – Centrul Cultural European Pucioasa
Proiecția filmului: SHOPLIFTERS (O AFACERE DE FAMILIE)
Premiul Palme d’Or la Cannes 2018, Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin
Regia: Hirokazu Koreeda, JAPONIA 2018


Până în iunie 2019, Caravana Les Films de Cannes dă șansa publicului din țară să vadă unele dintre cele mai bune si recente filme, prezentate sau premiate la cel mai important festival de film din lume. Caravana duce mai departe demersul inițiat în 2016 de festivalul Les Films de Cannes à Bucarest de a se extinde cu ediții locale și de a reobișnui publicul din România cu un cinema de calitate.
Proiecțiile vor rula cu precădere în orașe din țară în care nu mai există cinematografe sau unde obiceiul de a merge la cinema este pe cale de dispariție.
Mai multe detalii pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/caravana-les-films-de-cannes/
Proiect organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și susținut de Catena. Parteneri media: Elle Magazine, Radio Romania Cultural.

0 comentarii: