Lansarea noului sezon KineDok, powered by One World Romania

Vă așteptăm la lansarea KineDok powered by One World Romania, ce va avea loc joi 9 mai, ora 19:30 la Centrul Național al Dansului București. 

KineDok powered by One World Romania vă invită la lansarea noii ediții cu proiecția-eveniment a documentarului O femeie captivă, joi, 9 mai, la ora 19:30 la Centrul Național al Dansului București. Proiecția va fi urmată de o discuție cu însăși regizoarea filmului - Bernadett Tuza-Ritter, care ne va vorbi despre felul în care a pătruns în lumea protagonistei ei și despre cum procesul filmării a reușit să schimbe chiar finalul poveștii. 


Filmul documentar O femeie captivă ne confruntă cu o problemă sensibilă, greu de imaginat în societatea contemporană – sclavia modernă. Exploatarea muncii, încălcarea drepturilor fundamentale, cultivarea fricii și a șantajului emoțional se produc într-o familie din clasa de mijloc din Ungaria. Marish este subiectul abuzului fizic și psihic în cadrul familiei pe care o servește de 10 ani fără a fi remunerată. Investigația pe care regizoarea o inițiază, cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), se transformă într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

O femeie captivă, primul documentar de lung-metraj al cineastei Bernadett Tuza-Ritter, a fost extrem de apreciat atât de critici, cât și de public. Filmul a obținut premiul HBO Creative Award for Innovative Approach la BIDF 2015, o nominalizare la secțiunea de film documentar la European Film Awards 2018 și a fost desemnat câștigător de către Juriul Liceenilor la secțiunea Competiție din cadrul celei de a 12-a ediții a Festivalului One World Romania. Până acum documentarul a fost selectat la cele mai importante festivaluri internaționale de film documentar din Europa și din Statele Unite: Sheffield International Documentary Festival (2018), CPH-DOX (2018), Sundance Film Festival (2018). 

Proiecțiile filmului continuă în alte două orașe din România. Pe 10 mai, O femeie captivă va fi prezentat la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, iar pe 11 mai la Colegiul Național „Vlaicu Vodă" din Curtea de Argeș, unde proiecția va fi găzduită de către GHEPart. 

Despre KineDok:
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

Asociația One World Romania a lansat campania Prietenii OWR. Dacă doriți să susțineți misiunea și proiectele noastre prin donații, noi vă primim cu bucurie în familia noastră. Aflați mai multe detalii aici.

Organizator Național: Asociația One World Romania
Online: oneworld.ro | kinedok.net 
Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR, Institutul Ballassi  - Institutul Maghiar din București
With the support of Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union 
   

0 comentarii: