Claire Simon la Cineclubul One World Romania

În luna mai vă invităm să descoperiți la Cineclubul OWR două dintre primele filme realizate de Claire Simon, una dintre cele mai importante cineaste franceze contemporane.  Documentarele pe care le vom prezenta la POINT sunt „În pauză” („Recreations”, 1992) și „Cu orice preț” („Coûte que coûte”, 1995).
 
Proiecțiile sunt organizate cu sprijinul Institutului Francez din București și fac parte dintr-o retrospectivă mai amplă dedicată acesteia în cadrul Festivalului Filmului Francez 2019, care se desfășoară la București în perioada 8-16 mai. 

Duminică, 12 mai la POINT, Claire Simon va susține și un masterclass în cadrul Cineclubului, imediat după proiecția filmului „În pauză”. Proiecția începe la ora 19:00 și continuăm cu masterclass-ul de la ora 20:00.
 
Filmul „În pauză”, realizat de Claire Simon în anul 1992 în curtea unei grădinițe, în timpul recreațiilor, este unul dintre foarte puținele filme din istoria cinematografului care surprind lumea copiilor dintr-o perspectivă apropiată de a lor, neîncercând să suprapună acțiunilor acestora (jocuri care mai de care mai insolite) tot felul de semnificații sau o morală. De aceea, experiența vizionării acestui documentar e mai degrabă una senzorială, în prim-plan fiind energia brută și dinamica spectaculoasă a relațiilor dintre copii, ghidatăde rațiuni demult uitate de cei trecuți de vârsta lor.
Foarte probabil, „În pauză” e filmul care își transpune spectatorii cel mai direct și mai lipsit de plasă de siguranță în mijlocul existenței de zi cu zi a copiilor. Nu e ușor deloc să ții pasul cu ei și nici să te adaptezi logicii lor, dar filmul ajută mult la o reconectare cu zone ale minții pe care, ca oameni maturi ce suntem, le credeam demult și definitiv lăsate în urmă.
 
Vă invităm să-l vedeți duminică, de la ora 19, la POINT, și să rămâneți ulterior și la Masterclass-ul susținut de Claire Simon în cadrul Cineclubului.
 
Programul Cineclubului One World Romania 
@POINT (strada General Eremia Grigorescu nr. 10)

Duminică 12 mai 
ora 19:00 | proiecție „În pauză” („Recreations”, 1992) | durata: 55 de minute (subtitrări în limba română)
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-recreations


ora 20:00 Masterclass Claire Simon | durata: 120 de minute
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-masterclass-claire-simon
 
Duminică 26 mai 
ora 19:00 | proiecție „Cu orice preț” („Coûte que coûte”, 1995) | durata: 100 minute (subtitrări în limba engleză)
Sinopsis:
Într-o zonă industrială din apropiere de Nisa, angajații unei mici firme specializate în fabricarea porţiilor de mâncare gătite vândute în supermarketuri luptă zi de zi să supraviețuiască. Timp de mai multe luni, Claire Simon a filmat lupta patronului și a celor cinci angajați de a găși soluții si a salva afacerea de la faliment, cu orice preț.
 
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-coute-que-coute
 
Vă recomandăm să nu ratați niciunul dintre filmele retrospectivei Claire Simon de la București, prezentate în cadrul Festivalului Filmului Francez 2019. Zilele și orele de proiecție ale tuturor filmelor le găsiți aici: https://eventbook.ro/event/search?term=claire+simon.
 

Puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca „Cinefil” sau ca „Suporter” de aici. Astfel, te poți număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului.
 
De asemenea, până la 31 iulie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.
 
Evenimentul este organizat de Asociația One World Romania cu sprijinul Institutului Francez din București și este co-finanțat de AFCN.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

0 comentarii: