Cazinoul din Constanța, Mănăstirea Chiajna și alte spații de patrimoniu: surse de inspirație pentru compozitorii de azi

Lucrări în primă audiție absolută au fost prezentate anul acesta în cadrul celui de-al doilea sezon Arts District  – un manifest cultural pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu din România, prin intermediul muzicii clasice și jazz.

Sub forma unei emisiuni culturale online, Arts District a promovat mai multe spații ce necesită a fi reintegrate în circuitul turistic, fie că au nevoie de intervenție urgentă, fie că au renăscut prin eforturile depuse de mai multe instituții de-a lungul anilor. În ambele cazuri, astfel de locuri pot fi reasumate și vizitate de publicul numeros care a urmărit emisiunile – concert difuzate în perioada mai – august 2017.

Unii dintre cei mai cunoscuți tineri compozitori din România au acceptat provocarea de a compune o lucrare  dedicată unuia dintre spațiile propuse: fie Cazinoul din Constanța, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi sau Mănăstirea Chiajna ș.a.

 
„A fost noutatea principală a acestui sezon să invităm compozitorii să-și lege inspirația de aceste locuri minunate, iar lucrările realizate s-au bucurat de un succes neașteptat în rândul publicului, cu atât mai mult cu cât vorbim despre muzica nouă din aria cultă care se bucură de o audiență ceva mai restrânsă, însă noi sperăm că am reușit, cu acest prilej, să aducem muzica nouă mai aproape de public, promovând, totodată, spații culturale fermecătoare, unele dintre ele mai puțin cunoscute azi”, a declarat Diana Gheorghiu, compozitor și coordonator al mai multor proiecte dedicate compozitorilor.

„A doua provocare majoră pentru compozitori a fost să compună pentru un anumit tip de instrumente, într-un termen limită, piese care să se încadreze și într-o durată limitată. Veți asculta muzică pentru două violoncele, ansamblu jazz, pentru percuție, vioară și mediu electronic, muzică de cameră și chiar cvartet de chitare. Mulțumim partenerilor noștri și în mod deosebit AFCN pentru sprijinul acordat în acest proiect, ” a încheiat Diana Gheorghiu.

Arhiva completă a edițiilor Arts District – Sezonul 2 – poate fi urmărită pe EnjoyTV.ro și pe canalul de YouTube EnjoyTV România unde au fost realizate și transmisii live pe parcursul sezonului.

0 comentarii: