In Memoriam Stefan Iordache



S-a mai stins o stea a Romaniei! Marele actor Stefan Iordache a murit in aceasta dimineata intr-o clinica din Viena, unde fusese internat din cauza problemelor de sanatate. Săptămâna trecută, actorul a fost internat la Spitalul Elias, iar familia a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate a artistului. Presa centrală a scris însă că Iordache suferea de leucemie, iar ceea ce l-a învins a fost .. un stop cardio-respirator.

Avea 67 de ani si era iubit atât pentru rolurile sale exceptionale din teatru, cat si pentru felul in care juca în filme. In ultimii sai ani s-a implicat mai mult si in muzica si...pasionat fiind ... si-a lansat anul trecut propriul album, care se numeşte "Magazinul Meu de vise".
De asemenea, el a mai realizat duete cu Sanda Ladoşi, pe albumul cântăreţei din 1997.Nu în ultimul rând, a colaborat cu prietenul său Gheorghe Dinică şi cu Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere".

Primul film în care a jucat a fost în 1964 şi se numea Străinul, în timp ce ultimul se numeşte Ticăloşii, de anul trecut, în care joacă rolul de consilier al preşedintelui. A jucat în aproape 30 de filme însă poate cel mai remarcabil este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni", după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.

Ştefan Iordache s-a mai făcut remarcat şi în Ciuleandra lui Sergiu Nicolaescu, în 1995, în Glissando al lui Mircea Daneliuc şi "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie, în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic şi teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete.

Moartea marelui actor Ştefan Iordache vine la exact la o săptămână după trecerea în nefiinţă a celui care a fost Ilarion Ciobanu. De asemenea, anul acesta s-au mai stins din viaţă mai mulţi artişti, precum .. Colea Răutu şi Ovidiu Iuliu moldovan
14.09.2008

sursa : Radio InfoPro - www.infopro.ro

0 comentarii: