Next Film Festival 2010

O editie mai bogata in evenimente si invitati ca niciodata. Asta pregateste Festivalul International de Film NexT in perioada 13-18 aprilie 2010, in locatiile care vor gazdui cea de-a patra editie a celui mai important festival de scurt si mediu metraj din Romania: Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Baneasa Drive-In Cinema si Mansarda Carturesti.
Prezent astazi la conferinta de presa ce a avut loc in ceainaria de la Carturestiul din Verona va aduc cele mai importante informatii legate de acest festival urmand ca in zilele urmatoare sa revin cu alte recomandari legate de NexT 2010.
Yvonne Irimescu, coordonatorul festivalului, a prezentat noutatile editiei din acest an ce sunt reprezentate de: o proiectie speciala a filmului "California Dreamin'" la Baneasa Drive-In Cinema in data de 15 aprilie de la orele 19:30, seminariile ce in acest an vor fi gazduite de Mansarda Carturesti, filmul-cult regizat de Fatih Akin - "Gegen die Wand" deschide NexT marti, 13 aprilie 2010, incepand cu ora 19:00 - intr-o proiectie-eveniment in prezenta invitatului special al festivalului, compozitorul si muzicianul german Alexandrer Hacke.
Alexander Hacke si Danielle de Picciotto, sotia si partenera sa de foarte multi ani, sunt protagonistii seminarului "Making of Dansul Stelelor" - miercuri, 14 aprilie 2010, de la ora 12:00 la Mansarda Carturesti Verona. De mentionat faptul ca filmul "Dansul Stelelor" a fost comisionat in 2009 de catre Ministerul German al Afacerilor Externe iar tema sa este: 20 de an de la caderea Zidului Berlinului si cele 12 noi tari din UE.
Tot miercuri are loc de la orele 10:30 si un "Seminar de sound-design" tinut de Christophe Heral ce a realizat productia pentru peste 500 de scurt metraje dar este si autorul coloanelor sonore pentru o serie de jocuri video
De miercuri 14 aprilie, Cinema Scala va deveni locul unde publicul NexT va putea urmari scurt si mediu metrajele din competitia festivalului, reluate in fiecare dimineata la Cinemateca Eforie.
Cele 26 de filme din competitia festivalului, selectionate de directorul artistic Andrei Gorzo, dintre cele 950 de titluri inscrise in preselectie, vor reprezenta 19 tari iar 4 dintre pelicule sunt productii autohtone.
Dintre cele patru cele mai importante sunt "Derby" al lui Paul Negoescu, primul film ales in competitie si una dintre exclusivitatile festivalului dupa cum a declarat Andrei Gorzo precum si "Outrageously Disco" (regia Nicolae Constantin Tanase) ce este singura pelicula produsa de UNATC din competitie.
Andrei Gorzo a declarat, referitor la modul de selectie al filmelor, ca "peste 10-20 de ani numele prezentate astazi la festival vor avea genul de rezonanta pe care-l au acum cele ale lui Almodovar sau Hannekke."
Sectiunile off competition binecunoscute deja publicului NexT vin si in acest an cu multe surprize iar aici se incadreaza proiectia-maraton de joi 15 aprilie de la Baneasa Drive-In Cinema, Si ei au fost NexT Generation - sectiune ce prezinta lung metrajul britanico-irlandez Helen realizat de Christine Molloy si Joe Lawlor ce au castigat competitia NexT in 2007, Countries in Focus - anul acesta Marea Britanie si Polonia, Festival Cities - Oberhausen si Vila do Conde, Festival Friends - prezentata de HBO, include in acest an 10 titluri mult-asteptate de spectatorii bucuresteni, printre care se regasesc patru filme proiectate in premiera absoluta, NexT Kids - in premiera absoluta, dedicata celor mai tineri spectatori ai festivalului ce vor avea parte sambata 17 aprilie, orele 11:00, la Cinema Scala de o proiectie de filme pentru parinti si copii, urmata de un program de activitati interactive si jocuri pregatite special pentru cei mici in foaierul cinematografului.
Fileme nominalizate in 2009 la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurt metraj vin la NexT in cadrul programui Short Matters - miercuri, 14 aprilie, de la ora 21:30, la Cinema Scala si joi, 15 aprilie, de la aceeasi ora, de asemenea la Cinema Scala. Aceste proiectii facand parte din ceea ce Ada Solomon, directorul festivalului, declara ca fiind "incercarea de a crea o retea paneuropeana de scurt metraje."
ShortsUP vine la NexT vineri, 16 aprilie, de la 21:30 la Cinema Scala cu un program de scurt metraje numai bune de visat: MASINARIA DE VISE. Fantezii, filme SF sau comedii negre, filmele vor fi o radiografie atat a viselor frumoase, cat si a cosmarurilor spectatorilor. Filmele sunt urmate de o petrecere in Club Control, de la 23:30 iar cea mai importanta proiectie din program este de departe "Alice in Tara Minunilor" (1903) aceasta fiind prima versiunea realizata vreodata.
Ca evenimente conexe pentru public exista Premiul Poster Competition - 1 e-book reader Iriver Story pentru castigatorul concursului oferit de Iriver si Skin Media precum si Premiul Juriului Tanar Emile Cantillon - 1 loc in juriul tanar Emile Cantillon al celei de a 25-a editii a Festivalului International de Film Francofon de la Namur pentru castigatorul concursului de critica de film.
Pe intreaga perioada a festivalului in foaierul cinematografului Scala Iriver si Skin Media te asteapta pentru a putea testa si afla mai multe despre e-book readerul Iriver Story. Prezenta la conferinta, reprezentanta Skin Media, Maria Botan, a declarat ca isi doreste ca "acest prim parteneriat sa devina o prietenie de lunga durata si, peste 10 - 20 de ani, oricine va consulta programul proiectiilor NexT, va fi placut surprins sa afle ca, inca de la a patra editie, la festival a fost prezent pentru prima oara si un Iriver Story."
Festival Pass-urile (150 lei), abonamentele pentru 10 proiectii (80 lei), biletele pentru NexT Kids (5 lei) si biletele pentru ShortsUP (20 lei) au fost puse in vanzare in reteau Ticketfan (magazinele Flanco din tara) si pe internet prin ticketfan.ro.
Pentru mai multe detalii urmareste-ne in zilele urmatoare cand revenim cu informatii despre festival sau acceseaza site-ul oficial : Next Film Festival.

0 comentarii: