Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București
au plăcerea de a vă invita la lansarea catalogului
Cioran în stradă de Dan Perjovschi
la care vor lua parte:
Gabriel LIICEANU, Director Editura Humanitas
Horia-Roman PATAPIEVICI, Președinte ICR
Joi 29 septembrie ora 19.00
la Institutul Francez din Bucureşti (Dacia, 77)
Joi, 29 septembrie, ora 19, la Institutul Francez, are loc lansarea catalogului Cioran in strada, incununare a proiectului Cioran in strada de Dan Perjovschi, desfasurat in luna aprilie pe strazile Bucurestiului. La lansare vor participa Gabriel Liiceanu, Director al Editurii Humanitas si Horia Roman Patapievici, presedinte al ICR.
Catalogul proiectului reuneste toate desenele realizate de Dan Perjovschi pentru citatele din opera lui Emil Cioran, dar si schitele progresive ale acestor desene, redind astfel traseul pe care gindirea si inspiratia lui Dan Perjovschi l-au parcurs pentru a ajunge din urma viziunea scriitorului. El dezvaluie de asemenea viata acestor desene in spatiul public bucurestean.
Cioran in strada de Dan Perjovschi , proiect conceput si realizat de Institutul Francez din Bucuresti, este primul demers cultural prin care textul literar a fost in viata de zi cu zi a strazilor bucurestene. Din carti si de pe rafturile bibliotecilor, aforismele lui Emil Cioran au ajuns chiar in inima strazii. Am premeditat aceasta intilnire nemijlocita intre scriitorul Emil Cioran si publicul anonim, aflat in trecere prin diversele noduri importante ale Bucurestiului, Piata Universitatii, Piata Romana, Gara de Nord, in Grozavesti, pe I. C. Bratianu sau in apropiere de Facultatea de Drept. Intilnirea dintre Emil Cioran si trecatori, realizata exclusiv prin intermediul textelor acestuia, a fost un mod de a revizita cliseele legate de pesimismul acestui autor, de a-i regasi vitalitatea si stilul si, nu in ultimul rind, de a aduce impreuna doua voci diferite, cea a unui scriitor si cea a unui artist vizual. Dan Perjovschi a tradus perfect stilul lui Emil Cioran, pastrindu-si intacta propria maniera si lasind textul sa respire liber.
Toti marii scriitori risca sa fie muzeificati si poate mai ales cei pe care ii iubim in mod deosebit, pe care ni-i apropriem fara sa ii mai citim si de care, paradoxal, ne instrainam sarbatorindu-i. Pentru a evita aceste riscuri, am hotarat sa il recitim pe Emil Cioran intr-o maniera inedita: am ales mai multe citate – aproximativ 30 - din textele acestuia si l-am invitat pe Dan Perjovschi, care si-a exersat talentul mai intii in presa romaneasca de dupa decembrie 1989, inainte de a ajunge sa expuna la MoMa in New York, sa traduca in imagine – ceea ce nu e echivalent cu a ilustra – aceste fragmente din gindirea lui Emil Cioran.
Pe 8 aprilie 2011, Emil Cioran ar fi implinit 100 de ani. Prin urmare, anul Cioran este o oportunitate pentru a redescoperi tonusul textului acestui scriitor care merita sa fie adus in fata cititorilor sai, chiar si numai pentru un moment de lectura simplu si efemer.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu