Spectacol de dans contemporan din Algeria in premiera la Bucuresti

Pe 30 septembrie si 1 octombrie, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Bucuresti, Institutul Francez si Ambasada Frantei prezinta primul spectacol al Baletului contemporan din Alger, infiintat in octombrie anul trecut. Asociind Bolero-ul lui Ravel si cantecele traditionale ale Houriei Aïchi, coregraful Abou Lagraa creeaza un pod de legatura elegant intre Franta si Algeria prin spectacolul inedit Nya, care reuneste 9 dansatori de hip hop autodidacti, alesi in urma unui concurs cu peste 400 de candidati.

Nya este prima reprezentatie a Baletului contemporan din Alger si totodata primul spectacol de dans contemporan din Algeria. Coregraful Abou Lagraa a lucrat 8 luni cu cei 9 artisti selectionati din mai mult de 400 de candidati, toti dansatori de hip-hop pe cont propriu, fara experienta coregrafica. Cei 9 dansatori care performeaza in Nya reprezinta astfel prima generatie de artisti de dans contemporan din Algeria.

Cu acest spectacol, ambitiosul coregraf Abou Lagraa, nume consacrat in Franta, a castigat atat publicul cat si criticii de specialitate la Bienala de dans de la Lyon de toamna trecuta.

«  Talentul acestor tineri artisti si bucuria lor de a fi pe scena provoaca spectatorul la o aventura coregrafica plina de sens. » La Croix

Spectacolul este montat in doua parti, prima pe fundalul celebrului Bolero al lui Ravel, iar a doua pe muzica traditionala a artistei algeriene Houria Aichi. Prima parte scoate in evidenta invidualitatea si vocabularul personal al fiecarui dansator, iar vitalitatea fiecaruia este transpusa intr-un flux urban. In cea de a doua parte, pe acorduri folclorice specifice Algeriei, cei 10 dansatori plonjeaza intr-o transa colectiva, ca un ritual de purificare prin dans.

« Sensibil la bogatia patrimoniului sau cultural, dansand hip-hop-ul cu virtuozitate, acest tineret insolit, doritor sa invete, este o forta in sine! Nya, cuvant arab care exprima increderea in viata, mi-a parut in acest caz un titlu plin de sens » Abou Lagraa            

Abou Lagraa a absolvit Conservatorul National Superior de Muzica si Dans de la Lyon si-a inceput cariera ca dansator in Franta si apoi in Germania, unde a lucrat cu Ruy Horta. In 1997 si-a fondat propria companie, La Baraka, cu care de-a lungul timpului a montat 12 creatii. In 2006 a montat un spectacol pentru Opera Nationala de la Paris, Le Souffle du Temps. In 2010 a creat o celula de dans contemporan in cadrul Baletului National Algerian, care s-a transformat ulterior in Baletul contemporan din Alger.

Spectacolul are doua reprezentatii la Bucuresti, pe 30 septembrie si 1 octombrie, de la ora 19, la teatrul Bulandra (Sala Izvor). Biletele vor fi puse in vanzare incepand cu 15 septembrie.

0 comentarii: