Scurt/4: Istorii de inimă neagră – patru povești despre viață și moarte



Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea.” – Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc  premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în  2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină). Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume nouă, își amintește: „Toma și Luiza au reușit să recreeze un univers și, prin intermediul scenariului, am pãșit și noi în timp, ne-au luat parcă de mână și ne-au pus în fața cufărului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotloș și de oameni cu destine și încercări greu de închipuit azi, în secolul în care pare că suntem la un click distanță de tot ce ne dorim. Oare, însă, chiar suntem?” Filmul a făcut parte din selecția oficială a festivalului de la Brest 2014.

E cineva care nu își amintește de fricile copilăriei? Trece și prin perete ne întoarce în timp și ne arată cât de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci când ne iubesc necondiționat. Filmul lui Radu este în fond un thriller neconvențional, un alt fel de a aduce în fața publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producătorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mențiune specială la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014.

Andi Vasluianu, care face un tur de forță în Kowalski, povestește: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind într-un cadru trebuia să funcționeze fără greșeală. Norocul meu a fost că am avut parteneri de excepție lângă mine.” Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Zagreb 2014.

Am avut mari emoții când Iulia a venit cu propunerea să facem un film bazat  pe prezența Angelei Similea și pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Însă, după ce i-am propus acest proiect, am primit un răspuns pozitiv și entuziast cum mai rar primești din partea persoanelor celebre”, spune Dragoș Bucur, unul dintre producătorii filmului Să mori de dragoste rănită, desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Scurt / 4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume celebre ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și nume care vor fi într-o zi celebre (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scrădeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Șerban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, într-o apariție extraordinară, pentru prima dată pe marele ecran de la Rămășagul (1984).

„Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat si nuanțele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic si de inocență care transformă o experiență potențial alienantă într-una plină de emoție, umor negru si vitalitate”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, și cel care a avut ideea adunării celor patru filme sub un generic comun, pentru a oferi și celor care nu ajung la festivaluri șansa de a vedea aceste scurtmetraje pe marele ecran.

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize. Din 28 noiembrie, spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova,  Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș sunt așteptați, așadar, la cel mai aparte film românesc al anului.

Producători: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film

Cu participarea: HBO România
Cu susținerea: Institutului Cultural Român
Cu sprijinul: Jameson România

Parteneri: Uniunea Cineaștilor din România, Club Control, Cărturești

facebook.com/Scurtpepatru

0 comentarii: