Astazi incepe ce-a de-a 6-a editie a Divan Film FestivalCea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară începe astăzi, 21 august, în Centrul Vechi al Craiovei, de la ora 20.00 cu un concert de muzică clasică susținut de Trio Zamfirescu, care va fi urmat de proiecția filmului Drumul / Yol (R. Ylmaz Güney), primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes în 1982.

Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână.

Sâmbătă, 22 august, tot în Centrul Vechi al Craiovei, va avea loc spectacolul de teatru al clubului Drama din Botoșani, Harap – Alb?!, care va fi precedat de proiecția filmului Copiii preotului/ Svecenikovadjeca/ The Priest's Children, în regia croatului Vinko Brešan.

Încazul în care vremea este nevaforabilă, proiecțiile din CentrulVechi se vor muta la Teatrul Colibri (CaleaBucurești, nr 56).

Lungmetrajul Turneul/ Turneja (Goran Marković, 2013), în care un grup de actori din Belgrad se trezește în mijlocul războiului din Bosnia și Herțegovina în încercarea perfect inconștientă de a câștiga rapid niște bani, deschide seria proiecțiilor din Port Cultural Cetate, duminică, ora 21.30.

Luni, 24 august, de la ora 10.00, în Gara Fluvială din Port Cultural Cetate este programată o serie de scurtmetraje balcanice prezentate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare(Croația- Elveția, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) și Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).
De la ora 11.15 va rula coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinișa Dragin, film care a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția, iar de la ora 18.00 va fi proiectat documentarul Oanei Giurgiu, Aliyah DaDa,  oistorie bine documentată a evreilor din România.


De la ora 21.30 va fi reluat și în Portul Cultural Cetate Drumul / Yol.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august șiva începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinulConsiliuluiJudețeanDolj, CNC şi ICR și UCIN.
Sponsori: SELGROS Cash & Carry, Boromir

0 comentarii: