Bucharest International Dance Film Festival și-a desemnat câștigătorii



După un weekend plin de producții cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice, “Bucharest International Dance Film Festival” și-a desemnat câștigătorii duminică seara. Evenimentul a avut loc la Cinemateca Union din capitală.  
 
54 de scurtmetraje prezentate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile primei ediții Bucharest International Dance Film Festival: Cel mai original film (în valoare de 1000 de euro) și Cel mai promițător regizor (servicii de post-producție oferite de Colorgrade). Juriul format din Sarah Möller, directorul artistic al Pool International Dance Film Festival, alături de Andreea Căpitănescu (director artistic al 4Culture, WASP-Working Art Space and Production și eXplore festival) și Jevan Chowdhury (regizor de filme de dans, fondator al proiectului Moving Cities).
 
Scurtmetrajul “Su Misura” semnat de grupul Augenblick a fost recompensat cu premiul cel mare al festivalului. Juriul a decis să îl premieze pentru “modul în care a concentrat într-un minut o poveste dramatică spusă cu umor, inovativ prin felul în care construiește vizual dansul”. Colectivul Augenblick este format din scenografa Alessandra Elettra Badoino, coregrafa și actrița Marina Giardina, performerul Fabio Poggi și regizorul Marco Longo. Selectat și premiat în numeroase festivaluri de profil, “Su Misura” spune povestea unui croitor și a soției sale într-o zi ca oricare alta până când o clientă intră în magazin.
 
Natalia Sardi a fost desemnată cel mai promițător regizor pentru scurtmetrajul “Vecinas". “Filmul reușește să creeze o atmosferă puternică prin realitățile imaginare ale celor două personaje. Un limbaj cinematografic care exprimă anxietatea, o temă dezvoltată pe toate planurile: dans, încadraturi, montaj". Parțial o autobiografie, filmul este povestea a două singurătăți care, prin legea magnetismului, se atrag.
 
Juriul a decis acordarea unei mențiuni speciale pentru scurtmetrajul “Kid Birds For Camera” semnat de Dylan Crossman și Eric Minh Cuong Castaing. “Am apreciat sinceritatea filmului, modalitatea unică de a expune dansul ca un canal de comunicare puternic și stilul cinematografic inedit al regizorilor”. “Kid Birds For Camera” este o poveste emoționantă despre copiii care nu vorbesc aceeași limbă, dar comunică prin limbajul dansului.  
 
Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de proiecția documentarului de lungmetraj Behind the Scenes (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu. Filmul are la bază instalația coregrafică (Fragile), un performance bazat pe întâlnirea coregrafilor cu publicul. Prezentat în premieră mondială la Luxemburg, în iunie 2015, odată cu lansarea oficială a turneului european (Fragile), documentarul surprinde procesul artistic și diferitele faze ale proiectului în cadrul workshop-urilor, rezidențelor și repetițiilor din Bogliasco, Porto, Luxemburg, Riga și București.
 
Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural "EȘTI BUCUREȘTI", prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Un proiect cultural realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.
 
Partener oficial și gazda festivalului: Arhiva Națională de Filme (Cinemateca Union, Sala Paul Călinescu).
Parteneri: Colorgrade, Pool International Dance Film Festival, DOCK 11

Canalele oficiale ale festivalului:
http://www.bidff.ro // www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival

0 comentarii: