Dans flamenco maine, 24 noiembrie, ora 20:00, la TNBInstituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România, şi Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” prezintă marți, 24 noiembrei, ora 20:00, la Sala Studio a TNB, spectacolul de dans flamenco “Suite Flamenca” susţinut de compania dansatoarei Fuensanta La Moneta (Spania). In distribuție: Fuensanta la Moneta -dans flamenco, Luis Mariano – chitară, Juan Angel Tirado – voce, Miguel Rodriguez – percuție. 
 
“Suite Flamenca” este un spectacol în care dansatoarea și muzicienii care o acompaniază au ales să înlănțuiască o serie de “palos” (ritmuri specifice flamencoului) cum ar fi faimoasele Alegrías din Cádiz, Buleria, Solea, Malagueñas, Seguiriya și Zambra. Un repertoriu în care impetuoasa dansatoare La Moneta urcă pe scenă cu unica intenţie de a oferi spectatorului o autentică experiență estetică, conducând publicul spre cele mai profunde zone ale creației flamenco tradiționale, prin tensiuni dramatice și emoționale, în care asprimea din cante jondo și geniul dansului flamenco se unesc și redau spiritul acestei arte declarate de UNESCO patrimoniu imaterial al umanitații.
 
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional (deschisă de marţi până duminică între orele 10.00-19.00 si luni 10:00 – 16:00) şi online, accesand http://www.tnb.ro/ro/bilete-online
 
Fuensanta “La Moneta”, dansatoare și coregrafă (Granada, 1984) este ceea ce îndeobşte numim un artist precoce. Pasiunea ei pentru flamenco s-a manifestat încă din copilărie, iar dăruirea cu care s-a aplecat asupra acestui dans, precum şi neîndoielnicul ei talent au făcut ca, deşi doar un copil, prezenţa ei în spectacolele de flamenco să fie obiect de dispută între cele mai renumite localuri tradiţionale de dans din Granada şi Sacromonte pe de o parte, dar şi între diferitele canale de televiziune unde prezenţa ei era solicitată şi răsplatită cu importante premii în cadrul celor mai importante gale TV dedícate acestei arte, pe de altă parte.
“La Moneta” îşi completează studiile de dans cu mari maeşti ai flamencoului precum Mariquilla, Javier Latorre, Mario Maya, Juan Andrés Maya, Juana Amaya, Matilde Coral, Israel Galván, printre alţii. Când pentru prima oară dansează la Madrid în cunoscuta sala Suristan, unde atât iubitorii de flamenco, cât şi criticii, au avut confirmarea că se află în faţa uneia dintre viitoarele mari figuri ale dansului flamenco, Imediat după spectacolul, prestigioasa publicaţie de flamenco Alma 100 a realizat un interviú cu dansatoarea şi i-a publicat pe copertă fotografia, titrând: “cea mai spectaculoasă dansatoare născută în anii 80”. De-atunci, Fuensanta La Moneta a dansat pe cele mai importante scene de flamenco din Spania, a participat la nenumărate festivaluri de flamenco din Europa, Asia şi America. A făcut parte din distribuţia marilor spectacole ale companiei Javier Latorre în baletele “Triana, en el nombre de la Rosa” şi “Rinconete y Cortadillo”, din ce a spectacolului omagial “Homenaje a Fosforito” în Concursul Naţional din Córdoba şi în filmul “Por qué se frotan las patitas” regizat de Álvaro Vegines.
 
Spectacole proprii:
- 2006. - “Lo que trae el aire”;
- 2007 - În cadrul Bienalei de Flamenco de la Málaga prezintă spectacolul de  teatru-dans “De entre la luna y los hombres / Despre lună şi bărbaţi”, regizat de Hansel Cereza.
- 2009 – spectolul “Estévez & La Moneta”, alături de dansatorul şi coregraful Rafael Estévez.
 - 2010 -  în cadrul Bienalei de Flamenco de la Sevilla prezintă o nouă producţie, “Bailar, vivir” / “A dansa, a trăi”, având alături de ea în scenă alţi trei dansatori, iar la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans de la Granada prezintă “Extremo Jondo”.
2012 -  Bienala de Flamenco de la Sevilla - "La Moneta, paso a paso"/ “La Moneta, pas cu pas”
2014 - “Suite Flamenca”, spectacol în care pune împreună ritumurile cele mai vechi şi fundamentale ale culturii “jondo”.
 
Colaborări:
În 2008 colaborează cum marele percuţionist Trilok Gurtu la spectacolul de închidere al Festivalului Etnosur, iar în 2011 colaborează cu Mauricio Sotelo la premiera spectacolului “Muerte sin fin”  - compoziţie pornind de la un poem al scriitorului José Gorostiza, spectacol prezentat în versiune redusă pe scena Muziekgebouw din Amsterdam în cadrul Bienalei de Flamenco din Olanda, apoi în versiune integrală la Teatrul Regal din Madrid. A mai colaborat cu maestrul Sotelo la premiera absolută a spectacolului  “Luz sobre lienzo / Lumină pe pânză”, la Auditoriul Centrului Naţional de Artă Regina Sofia din Madrid, cu prilejul sărbătoririi celor 200 ani de la adoptarea Constituţiei Spaniole de la Cádiz. În 2014 colaborează cu violonista Patricia Kopatchinskaja în prezentarea spectacolului “Luz sobre lienzo” la  Ist Sana Hall din Istanbul.
Tot în 2014 colaborează cu faimosul “cantaor” cordobez Manuel Moreno Maya “El Pele” în noul spectacol al acestuia pentru Bienala de Flamenco de la Sevilla.
 
Premii
- 2003 - Premiul Concursului Naţional de Dans al Festivalului Cante de las Minas de La Unión.
- 2008  -  Premiul I pentru Tineri Artişti la Festivalul Flamenco din Torrelodones, Madrid
- 2010  -  Asociaţia de Jurnalişti de flamenco îi acordă Premiul “Flamenco Hoy” pentru Cea mai Bună Dansatoare a anului 2009”
- 2011 – Comisia Flamenco El Taranto din Almería -  Premiul cel Mai Bun Spectacol, fiind pentru prima dată când acest premiu este acordat unei dansatoare, declarând  “Fuensanta La Moneta posedă între virtuţile ei artistice un profund dramatism expresiv, o dominare exactă a ritmului şi tehnicii, o amplă varietate de registre, o mare cunoaştere a muzicii şi cântului flamenco şi un talent înnăscut care face ca dansul ei – chiar şi cel mai dificil de executat – să pară ca o respiraţie uşoară, ancestrală. Deşi în dansul ei se regăsesc elemente de o mare modernitate, el pare coborât din cel mai vechi şi autentic flamenco, aşa cum, de altfel, este cel care-i circulă prin vene”.

0 comentarii: