Polonia la Biblioteca Metropolitană

Din respect pentru doliul național și cu gândul la victimele accidentului, Săptămâna Culturii Poloneze la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane începe marți, 3 noiembrie. Astfel, toate evenimentele programate în cadrul ei, vor fi decalate cu o zi. Recitalul „Chopin şi prietenii săi” oferit de pianista Nicoleta Luca va avea loc pe 9 noiembrie, ora 18.30. 

Muzica lui Chopin, ilustrații pentru copii, jocuri de societate, filme și literatură bună. Toate acestea vă aşteaptă la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane în perioada 3-9 noiembrie 2015. Săptămâna Culturii Poloneze începe marți, 3 noiembrie, de la orele 14.00 cu vernisajul expoziției Faună, Floră și Pirați. În fiecare zi după amiaza puteți asculta literatură nouă poloneză și viziona documentare interesante. 

Marti, 3 noiembrie
Vernisajul expoziţiei pentru copii „Faună, Floră și Pirați" – marţi 3 noiembrie, orele 14.00
Spiritul ilustraţiei poloneze va fi prezent prin cele 36 lucrări realizate de 36 ilustratori polonezi, inspirate din basme și povești pentru copii, creații din anii ’50 și ’60, perioada de aur a ilustrațiilor. Copiii sunt invitaţi, alături de părinţi, să extragă răvaşe din „Regele Mateias Întâiul” de Janusz Korczak.  
Turneul jocului „Stai la coadă” - marți, 3 noiembrie, 14.30-18.00 pentru copiii de la 9 ani.... în sus! În jocul inspirat de Monopoly, participanții trebuie să aștepte la cozi interminabile în fața magazinelor pentru a achiziționa produse care se pot găsi foarte rar, iar pentru a adăuga o doză de realism, aceștia trebuie să se descurce cu oamenii care sar peste rând.
Proiecţie de film „Jucării”, marţi 3 noiembrie, orele 18.00
Filmul surprinde imaginile copilăriei secolului trecut, despre care am auzit povestindu-se odinioară de bunici şi părinţi. Vom retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80. Pe atunci, creativitatea era bunul cel mai de preţ în orice joacă, copiii imitând în distracţia lor experienţele trăite pe parcursul regimului, spre disperarea şi teama părinţilor. Sunt experienţe trăite în Polonia, însă documentarul oglindeşte cu fidelitate şi realitatea românească a acelor vremuri. 

Miercuri, 4 noiembrie 
Lectură de seară din reportajul „Borş ucrainean” de Piotr Pogorzelskimiercuri 4 noiembrie, de la orele 19.00  
Cartea este o sursă valoroasă de informaţii cu privire la poporul ucrainean şi la mentalitatea oamenilor care-şi duc viata într-un spaţiu situat între Uniunea Europeană şi Rusia. O mare parte a ţării a protestat împotriva deciziei lui Ianukovici. Capitolele cărţii – „Locuitorii”, „Limba si cultura”, „Religie” ş.a. – dezvăluie date surprinzător de interesante despre poporul vecin.
Film documentar „Beats of Freedom” - miercuri 4 noiembrie, de la orele 20.00
„Beats of Freedom” spune povestea muzicii rock din perioada comunistă a Republicii Polonia, prezentată din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. Este un film despre sound-ul care a oferit oamenilor o doză de libertate, unul dintre puţinele aspecte ale vieţii de zi cu zi care a oferit un prilej de respiro într-o lume plină de constrângeri şi interdicţii. 

Joi, 5 noiembrie
Lectură de seară cu Zoltan Butuc din Casa de zi, casa de noapte de Olga Tokarczukjoi, 5 noiembrie, de la orele 19.00
Nowa Ruda este un mic oraş din Silezia, o regiune care a fost parte din Polonia, Germania şi fosta Cehoslovacie. Când naratoarea se mută acolo, ea descoperă că totul şi fiecare om are câte-o poveste. Cu ajutorul Martei, vecina sa enigmatică, povestitoarea adună aceste istorii, trasând evenimentele comunei de la întemeiere la vieţile sfinţilor săi, până la un bărbat ce   declanşează tensiuni când moare pe graniţă. Iese la iveală mesajul că istoria - nu contează cât de umilă – este infinită: săpând la rădăcinile unei case ori cutărei vieţi, putem vedea legăturile, nu doar cu propriul sine şi visele fiecăruia, ci cu întregul univers.
Film documentar „Varşovia bea cafea"  - joi, 5 noiembrie, de la orele 20.00
„Varșovia bea cafea" face parte din primul sezon dedicat obiceiurilor culinare ale varșovienilor și vorbește despre cultul cafelei în Varșovia, despre cât de dinamice au devenit cafenelele după ce acum 5-7 ani acest fenomen era aproape inexistent în oraș
Animaţii: filmele de animație de la Festivalul Naţional de Animaţie Poloneză OPLA! 2015 - joi, 5 noiembrie, de la orele 20.20 

Vineri, 6 noiembrie
Lectură de seară cu Cristina Nemerovschi din romanul „Ultima dorinţă” de Andrzej Sapkowskivineri, 6 noiembrie, de la orele 19.00 sala Auditorium
Geralt, vânătorul cu păr alb şi ochi pătrunzători, are puteri magice, elixire fermecate şi gânduri necurate. Vânătorul este... un luptător periculos şi un asasin fără milă. Iar victimele sunt alese pe sprânceană. Şi un detaliu în plus, jocurile video Witcher au fost inspirate de acest roman.  
Proiecţie de film Art of freedom – vineri, 6 noiembrie, de la orele 19.00
„Art of freedom” prezintă fenomenul alpinismului polonez în anii ’70 şi ’80, când socialismul realist atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine şi diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva dintre temele abordate în film. 

Luni, 9 noiembrie                                
Chopin şi prietenii săi – recital  de pian  Nicoleta Lucaluni,  9 noiembrie, de la orele 18.00
Pianista Nicoleta Luca va prezenta un program alcătuit de compoziții ale lui Frederic Chopin, precum și ale altor compozitori din epoca romantică: Robert Schumann, Serghei Rahmaninov și Maurice Ravel.
Proiecţie de spectacol de teatru TV „Emigranţii”luni, 9 noiembrie, de la orele 19.00 sala Auditorium    
Ascunşi în spatele unor iniţiale, doi bărbaţi, emigrantul politic AA şi migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranţii”, piesa lui Sławomir Mrożek de la a cărui naştere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reuşit, o propunere de teatru independent a unui trio de tineri artişti ai teatrului – doi actori, Lari Giorgescu şi Silvian Vâlcu, şi un scenograf, Vladimir Turturică.
Proiecţie de film, „Moda politică” / „Political dress” - luni, 9 noiembrie, de la orele 20.00 sala Auditorium, Sediul Central
Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor '60, copiii teribili ai anilor '70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale.

0 comentarii: