Arhiva fotografică: memorie și cercetare | Lansare program multianual

Arhiva fotografică: memorie și cercetare
Lansare program multianual 2018 – 2019
Participanți: Echipa Salonului de proiecte și Anca Oroveanu
 
Joi, 7 iunie, 19.00

Programul Arhiva fotografică: memorie și cercetare propune o abordare multi-disciplinară a unui subiect relevant pentru discuțiile actuale legate de reprezentarea culturii prin intermediul imaginii. Punctul de pornire în constituirea programului este reprezentat de un fond de imagini și negative fotografice acumulate de-a lungul mai multor decenii de Mihai Oroveanu. Pe lângă activitatea sa de fotograf, Mihai Oroveanu a dezvoltat un interes profesional mai larg privind domeniul fotografiei, cu gândul la înființarea unei instituții dedicate studiului imaginii și a mediului fotografic. Aceste planuri nu au putut fi duse la îndeplinire din pricina dispariției sale premature, dar arhiva construită de el a rămas în grija Ancăi Oroveanu, ceea ce permite demararea unor inițiative care o pot pune în valoare. Impresionanta colecție acoperă o perioadă de mai mult de 150 de ani și oferă o bază de studiu pentru o arie vastă de fenomene culturale ce pot fi analizate din multiple unghiuri. Prin puterea ei de reprezentare, fotografia este un martor al transformărilor sociale și un instrument de analiză antropologică de o importanță inestimabilă.

Cercetarea și prezentarea rezultatelor ei constituie o prioritate în cadrul acestui program, în conjuncție cu prezervarea și digitalizarea arhivei lui Mihai Oroveanu, care riscă altfel să se deterioreze și să devină în timp inutilizabilă. Prin acest program dorim să oferim un model de accesare vie și creativă a unei astfel de arhive, explorările teoretice dezvoltându-se în paralel cu cele artistice.

-----
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.
Salonul de proiecte
Palatul Universul, Corp B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23 – 25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: