Carole Bouquet la Bucuresti

Pentru prima oara in Romania, Carole Bouquet va sustine o lectura din Antonin Artaud la Teatrul Odeon, pe 11 si 12 februarie, la ora 19. In acelasi weekend, de vineri pana duminica, Sala Elvira Popescu gazduieste o retrospectiva a 5 dintre cele mai bune filme ale actritei, dintre care primul ei rol, in Cet obscur objet du désir al lui Luis Bunuel, proiectie la care va asista si Carole Bouquet. Artista a fost invitata de Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti, cu sustinerea Teatrului Odeon.
Lectura « Scrisori catre Genica » este un moment unic si intim de contopire a miturilor: vocea uneia dintre cele mai mari actrite franceze intalneste nebunia unui personaj cheie al culturii secolului XX, viziunea lui tulburatoare asupra teatrului si iubirea nestavilita pentru o actrita pariziana a anilor 20, Genica Atanasiu, nascuta la Bucuresti.

Desi le-am citit de zeci de ori, scrisorile ma bulverseaza si ma fac sa plâng in continuare. Modul in care vede jocul actoricesc este sclipitor, descrie ce va fi ani mai târziu metoda unui Peter Brook ; este minunat. As vrea ca publicul sa se emotioneze de adevarul prezent in aceste texte, ca la toti poetii vizionari. Independent de portretul lui Artaud, care vorbeste la fel de bine despre teatrul epocii sale, de boala sa sau de vise, evoca si dragostea. Iar când vorbeste de dragoste, seamana cu noi toti…Carole Bouquet
Geniu pentru unii, nebun pentru altii, Antonin Artaud a fost poet, dramaturg, regizor de teatru, actor si artist plastic, dar mai ales un artist iesit din comun. Membru al miscarii suprarealiste pana in 1926 cand este exclus de acestia, urmarit in permanenta de propria nebunie, poezia si teatrul lui Artaud reflecta mereu aceasta stare la limita ratiunii, accentuata de practicile toxicomane. Ce ne ramane astazi de la Artaud este o opera unica si tulburatoare, inscrisa c-un scrasnet in absurdul vietii si care a marcat dramaturgia moderna. Printre operele sale cele mai importante se numara Manifestul teatrului cruzimii (1932) si Teatrul si dublul sau (1938).
Genica Atanasiu (Ioana Athanasiu sau Eugenia Tanase) este o actrita de origine romana de care Antonin Artaud, pe atunci tanar actor, se indragosteste nebuneste. Suntem in 1921 si cei doi sunt colegi in trupa de teatru“L’Atelier”, a lui Charles Dullin.  In fiecare zi in care nu sunt impreuna, Artaud ii trimite poezii si scrisori pasionate, care reprezinta „una dintre cele mai frumoase corespondente amoroase pe care ne-a fost dat s-o citim” (Thierry Galibert).
Carole Bouquet este una dintre cele mai mari frumuseti ale cinematografiei franceze. Putini stiu despre ea ca termina liceul la 15 ani, ca sa se inscrie apoi in paralel la Sorbona si la Conservator. Nu are decât 17 ani când Luis Buñuel o transforma in Acest obscur obiect al dorintei, film superb si derutant. Dupa ce desavarseste un rol de femeie austera, Moartea insasi, in Buffet froid al lui Bertrand Blier, profilul de frumusete rece si inaccesibila o va urmari tot restul carierei. Tot atunci il intâlneste pe actorul Gérard Depardieu, care ii va marca viata profesionala si personala. Rolul de James Bond Girl din 1981 alaturi de Roger Moore o propulseaza pe scena internationala.

Devine egeria Chanel si o voce mereu combativa a unei asociatii de ajutorare a copiilor  maltratati, La Voix de l'Enfant. Urmeaza o cariera perfecta, punctata de povesti de dragoste glamour, printre care cea cu Gérard Depardieu.  In onoarea originilor sale italiene si a epicurismului, decoreaza restaurantul de la Paris al lui Depardieu, "La Fontaine Gaillon" si devine proprietara podgoriei "Passito" din Sicilia. Actrita de mare talent, femeie de afaceri, Carole Bouquet are un stil inimitabil si o clasa à toute épreuve, in 2010 nu a ezitat sa se alature protestului de strada a celor fara domiciliu de pe Rue de la Banque din Paris.

0 comentarii: