Jacques Martial deschide luna francofoniei

Luna francofoniei se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d’un retour au pays natal, spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, joi, 3 martie, orele 19.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic (Calea Victoriei, 40-42). Luna martie continuă cu concursuri de eseuri și de poezie, ateliere pentru liceeni, concerte, spectacole de teatru, expoziții și un salon universitar, pentru a numi numai câteva dintre evenimentele care se desfășoară la București pentru a sărbători francofonia.
Printre evenimentele cele mai importante, amintim spectacolul Caligula, cu Bruno Putzulu, la Bulandra Sala Izvor (12-13 martie, ora 19),  expoziția de benzi desenate Des cases et des hommes (17 martie, de la ora 18), concertul francofoniei cu Mathieu Gaudet, Ben Mazué, Teodora Enache la Café Godot (18 martie, ora 21), Marché de la Poésie la Institutul Francez (23 – 26 martie), Festivalul Filmului Francofon la Sala Elvira Popescu (25 – 30 martie), expoziția Marianne, égérie des créateurs la MNAR (26 martie – 25 mai).
Cahier d’un retour au pays natal, Jacques Martial
Jacques Martial, cunoscut publicului larg pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru și film. Pe durata șederii la București, acesta va susține și un Master class pentru studenți la UNATC - studio « Ion Sava », vineri 3 martie, ora 16. 
Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d’un retour au pays natal, care îl consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeți de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d’un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei și demnității regăsite a populațiilor de culoare din toată lumea.
Frumoasa lumină a lui Jean-Claude Myrtil este cea a unei zile tropicale, dar în mâinile, mișcările nete și vocea lui Jacques Martial, în corpul lui, poezia lui Aimé Césaire este în desfășurare. Nu pierdem o firimitură, o notă. (…). În plus, departe de grandilocvență, chintesența cuvintelor lui Aimé Césaire îl întrupează pe Jacques Martial.
 Aude Brédy, L'Humanité
În fiecare zi, Jacques Martial umple sălile festivalului "off" de la Avignon, interpretând magistral  Cahier d'un Retour au Pays Natal, al lui Aimé Césaire. Un succes și o victorie împotriva prejudecăților.
Bruno Bouvet, La Croix
Centrele culturale franceze din Timișoara, Iași, Cluj și Alianțele franceze din Constanța, Pitești și Ploiești au de asemenea un program special pe durata lunii martie, dedicat sărbătorii francofoniei.  
Evenimentele din luna francofoniei sunt organizate de Ambasada Franței, Institutul Francez, Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Canadei, Wallonie-Bruxelles, Confederația Elvețiană, cu sprijinul Ministerului de Afaceri Externe și al Agenției Universitare a Francofoniei.

0 comentarii: