Gala de inchidere a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti - 3 mai


Joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio, are loc Gala de închidere a celei de-a doua ediţii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti. Seara va începe cu festivitatea de decernare a premiului competiţiei de film documentar – premiu oferit de Institutul Cultural Român – şi va continua cu proiecţia producţiei israeliene Notă de subsol (Footnote, r: Joseph Cedar), nominalizată anul acesta la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, şi câştigătoare a  premiului pentru „Cel mai bun scenariu” la Cannes, anul trecut.

Notă de subsol (Israel, 2011) este povestea unei acerbe rivalităţi dintre un tată şi fiul său, ambii profesori de Talmud care şi-au dedicat viaţa profesiei. Tatăl pare un purist încăpăţânat care nu vrea să aibă de-a face cu sistemul, în timp ce fiul său, Uriel, tânjeşte după recunoaştere şi onoruri. Într-o bună zi, însă, rolurile se inversează, atunci când tatăl află că va primi cel mai important premiu la care poate aspira, iar în sufletul fiului se dă o luptă între invidie şi mândrie. Va fi el capabil să compromită gloria tatălui?

"Povestea e bazată oarecum pe ceva ce aproape că mi s-a întâmplat şi mi-a plăcut să-mi închipui cum ar fi fost dacă chiar mi s-ar fi întâmplat. Filmul finit a devenit mult mai complex decât ideea de pornire. În timpul scrierii scenariului, centrul de greutate a trecut de pe poveste pe examinarea celor două personaje. Am ales acest titlu pentru că, la un moment dat, un specialist în Talmud, binecunoscut pentru acurateţea scrisului său, mi-a explicat ce semnificaţie are pentru el o notă de subsol: «este o informaţie, uneori o anecdotă, nu neapărat verificabilă, câteodată chiar gogonată sau prostească, adesea puţin relevantă pentru textul de bază, dar, în acelaşi timp, prea savuroasă ca să o ignori cu totul…»  Cam asta simt eu despre acest film. E o notă de subsol", spune regizorul şi scenaristul filmului, Joseph Cedar.

Născut la New York în 1968, Joseph Cedar a emigrat în Israel, la vârsta de şase ani, împreună cu familia. A urmat studii de filosofie şi de istoria teatrului la Hebrew University din Ierusalim, apoi studii de cinema la New York University Film School. Încă de la debutul său cu lungmetrajul Time of Favor, Academia israeliană de film îl recompensează cu cinci premii importante (film, scenariu, imagine, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă). În continuare, toate filmele sale vor figura în palmaresul acestor premii anuale (echivalentul israelian al Oscarului) şi, în acelaşi timp, vor fi succese de box-office. Beaufort şi Notă de subsol se numără printre cele cinci filme nominalizate la Oscar, categoria Cel mai bun film străin, în 2008 şi, respectiv, 2012.

În cadrul Galei de închidere de joi, 3 mai, de la ora 20.15, la Cinema Studio va avea loc şi festivitatea de decernare a Premiului competiţiei de film documentar din cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti, oferit de Institutul Cultural Român. Anul acesta, în competiţie au participat zece pelicule din Israel, România, Polonia, SUA şi Germania. Juriul competiţiei a fost format din: Oded Guy – directorul Jewish Film Festival, Ashkelon, Israel; Laurenţiu Damian – regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC şi Magda Mihăilescu – critic de film.

0 comentarii: