Bucharest Biennale 2012 - brief final report

Scurt raport final
BUCHAREST BIENNALE 5
25 mai – 22 iulie 2012
Tactics for the Here and Now


Duminica, 22 iulie 2012, BUCHAREST BIENNALE 5 - Bienala Internationala de  Arta Contemporana Bucuresti - curatoriata de Anne Barlow, cu titlul "Tactics for the Here and Now", s-a inchis dupa mai mult de 8 saptamani, timp in care s-a bucurat de un succes fara precedent pentru un eveniment romanesc de arta contemporana.


Bucharest Biennale a capatat in decursul ultimilor ani o reputatie internationala, iar ultima editie a exprimat potentialul de crestere a acestei forme de intalnire artistica.


BB5 s-a compus din expozitia principala, evenimente paralele si simultane, o expozitie-finisaj la Institutul Cultural Roman de la Stockholm, dezbateri si conferinte.


Au participat 20 de artisti din 18 tari, 9 lucrari fiind produse special pentru bienala.


BB5 s-a desfasurat in 7 locatii si a intervenit in 3 publicatii.


Cercetarea, selectia artistilor si pregatirea textelor teoretice s-au desfasurat pe parcursul a 2 ani.


Varsta medie a echipei BB5 este de 23,5 ani, aceasta cuprinzand 5 angajati si 21 de voluntari si interni.


La conferinta de presa dedicata deschiderii  bienalei au participat peste 400 de reprezentanti media si profesionisti din tara si din strainatate. Bienala a fost reflectata de peste 100 publicatii, agentii de stiri, posturi de radio si televiziune, bloguri, precum ProTv, Frieze, FlashArt, Artforum, Art Monthly, International Herald Tribune, e-flux, Art Agenda, Euronews, The Art Newspaper, The Guardian, Kunstbeeld, Die Tageszeitung,  Whitehot, Site, The Economist, Vogue, Elle, Kunstzeitung, Artnet, Afterall, Springerin, Radical Philosophy, Cabinet, TVR Cultural, Romania TV, Digi 24, Adevarul, Gandul, Dilema Veche, Tabu, Vice, Zeppelin si multe altele.


BB5 a beneficiat de un numar de aproximativ 42.000 vizitatori, din care peste 5.000 doar in zilele deschiderii.


Pentru aceasta editie a fost editat un numar special din PAVILION - journal for politics and culture - cu 208 pagini continand texte scrise de teoreticieni de marca precum Suzana Milevska, Sotirios  Bahtsetzis, Tom Holert, Olive McKeon, Simon Sheikh.


Website-ul bienalei, newsletter-ul si paginile de Facebook au adunat peste 80.000 de vizitatori provenind din 81 de tari, inaintea si in perioada desfasurarii evenimentului.


Bugetul BB5 a fost de 124.000 Euro, devenind bienala cu cel mai mic buget din Europa, comparativ cu editia precedenta cand bugetul s-a ridicat la 840.000 Euro.


BB5 a avut ca partener strategic UniCredit Tiriac Bank. Partenerul institutional principal a fost Institutul Cultural Roman.


Printre institutiile care au contribuit la finantarea BB5 s-au numarat Ambasada SUA, Ambasada Olandei, IASPIS, BAM - Flemish institute for visual, audiovisual and media art, Ministerul Culturii din Belgia etc.


Urmand traditia, Ministerul Culturii din Romania si Primaria Bucuresti nu au finantat BB5.


Curatorul celei de-a 6-a editie a fost numit si va fi anuntat in curand.


Pentru imagini puteti accesa pagina de FB la www.fb.com/bucharestbiennial sau blogul BB la: pavilion.pavilionmagazine.org

---

Image: Rinus van de Velde, untitled (The Lost Bishop), 2012. Charcoal on wall, 240 cm x 360 cm. Courtesy: the artist.

0 comentarii: