Pictura murala in cartierul Militari din Capitala

Tinerii artiști polonezi, elevi la Școala de Pictură Murală din Gdańsk (SPMG): Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut și Wojciech Woźniak, sub îndrumarea lui Rafał Roskowiński și Jacek Zdybel realizează o pictură murală în cartierul Militari (bd. Iuliu Maniu nr. 128-134, bl. 22 - metro Gorjului) din București. Vă invitam la dezvelire - sâmbata, 15 iunie, ora 11.
Pictura murală, care mulțumită bunăvoinței Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, va fi realizată pe bd. Iuliu Maniu nr. 128-134 pe un perete al blocului numărul 22, va fi dezvelită sâmbătă, 15 iunie 2013, la ora 11.00. Proiectul face referire la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și de cooperarea dintre Republica Polonă şi România și la istoria relațiilor polono-române. Coloristica picturii se va baza pe culorile steagurilor naționale ale ambelor state: un vaporaș din hârtie navighează pe oceanul tricolor, lăsând o urmă alb-roșie.  Un punct de plecare pentru această simbolistică este refugiul, oferit polonezilor de către români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 
Școala de Pictură Murală din Gdańsk este un program conceput pentru perfecționarea pregătirii creatorilor de picturi murale, pentru discuții și schimb de experiență, și, de asemenea, pentru dezvoltarea mediului artistic. Proiectul face posibilă nu doar educarea și perfecționarea în domeniul picturii, dar și debutul artistic prin realizarea de picturi murale după proiecte de autor. Lucrările SPMG pot fi admirate în colecția de pictură murală realizată pe pereții blocurilor celui mai mare cartier rezidenţial din Gdańsk - Zaspa. Școala de Pictură Murală din Gdańsk este condusă de Rafał Roskowiński - pionier în domeniul picturii murale în Polonia, și de către profesorul Jacek Zdybel de la Academia de Arte Frumoase (ASP) din Gdańsk.
Organizatori: Institutul Polonez din București, Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, București, Institutul Culturii Urbane din Gdańsk
Partener: Școala de Pictură Murală din Gdańsk Sponsor: compania DAW Benţa, reprezentanţa vopselelor Caparol pentru România, S.C. Construcţii ERBAȘU S.A. Bucureşti
Proiect co-finanţat din fondurile Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone, în cadrul programului Promovarea culturii poloneze în străinătate.

0 comentarii: