Thy Veils a lansat albumul „Lumine”

The Veils (Timișoara - www.facebook.com/thyveils ) a lansat un nou album, "Lumine" (http://thyveils.bandcamp.com/album/lumine), un univers ca o lume de basm, asemenea povestirilor aventuroase și mistice ale protagoniștilor, ce cuprinde 8 piese structurate intr-o ordine conceptuala. Albumul nu pune, insa, accent pe "erou", ci dezvaluie posibila calatorie in interiorul ascultatorului; atinge noțiuni de timp (trecut, prezent și viitor), uneori amestecandu-le intre ele, cat și momente atemporale și suspendate in mister.
Un album variat in forma și abundent in conținut, "Lumine" se incadreaza atat conceptual, cat și muzical-stilistic in sfera larga a muzicii de meditație. Aceasta muzica este menita sa invite ascultatorul la introspecție. Bineințeles, fiecare poate sa obțina in cele din urma alte ințelesuri, fața de cei care au creat propriu-zis muzica.

Cu un titlu inspirat din calatoria lui Hyperion, "Lumine" este cel de-al 6-lea album de studio semnat Thy Veils.
Piesa cu care albumul debuteaza, "Within the Ludic Ocean", induce ideea primordialului, a inceputului, a originii, precum Eminescu in a lui Scrisoare I scria "dar deodat-un punct se mișca … cel intai și singur. Iata". Urmatoarele doua compoziții traseaza foarte bine drumul, cladesc imprejurari, traiesc vii, maiestuoase și ludice in același timp. iți pastreaza mintea clara pe firul care se parcurge. "My Journey Never Ends" ci se continua cu "Auditore" care intra intr-o sfera de repaos aparent. Mijlocul albumului se asociaza cu prezentul, in care prin "Auditore" și "Many Waters" se observa experiențele, contemplativ, timpul se dilata, vanturi vechi și noi strabat ușor starea de a fi.

"Nest Choir" este un vis care te duce in viitor, continua o calatorie in subconștient, un moment in care ființa unificata devine una cu drumul pe care pașește ... cuibul din noi, infinit … iar "All Calling" canta despre echilibrul dintre minte și suflet, despre mulțumire și recunoștința, demnitate și indemn.
Ultima piesa prinde un vant nou cald și te suie pe norii noctilucenți, te suspenda intr-un spațiu galactic care pulseaza in gol, transcede imaginea și traiește in bataia inimii universului.

"Caci in sine impacata reincep-eterna pace"
"Lumine" este un album produs de Daniel Dorobanțu impreuna cu Manuela Marchiș (voce), Petre Ionuțescu (flaut, trompeta), Vlad Sturdza (chitara), Alexandru Hegyesi (dulcimer), Octavian Scurtu (ritmuri, efecte de sunet), Ana Telea (chitara), Radu Pieloiu (tobe și percuții), Ionuț Dorobanțu (chitara), Attila Lukinich (mixaj și mastering), Ciprian Costache (chitara) și Dan Griober (mixaj și producție).


Lumine:
1. Within the Ludic Ocean
2. The Calling
3. My Journey Never Ends
4. Auditore
5. Many Waters
6. Nest Choir
7. All Calling
8. Noctilucent    

THY VEILS: ta invaluire sau circumvoluțiunile visarii
Thy Veils este un proiect ce a devenit nume, un concept ajuns stil, o meditatie minimalista şi complexa. Nascuta din realitatea finalului de mileniu trecut, crescuta cu mijloace de expresie şi comunicare digitale, arta Thy Veils vorbeşte, printr-o viziune inchegata, despre explorare, despre experiment, despre cautare, adica despre sfera nedefinitului, a mişcarii, a cuantelor.

Fondat ca si proiect de studio in 1995 de catre Daniel Dorobantu, Thy Veils devine nume pionier in muzica de ambient din Romania. Pana in 2008 sunt produse 4 albume de studio, un disc DVD cu eseuri video-ambient non-narative, colaborari cu alti artisti, precum si muzica pentru film. Utilizand din plin si mereu la zi mijloacele digitale de creatie, colaborare si comunicare, Thy Veils devine in scurt timp un nume respectat in scena artistica internationala de specialitate.

In 2008, dupa o calatorie in Noua Zeelanda, Daniel Dorobantu produce o schimbare in modul de lucru, abandonand compozitia in favoarea improvizatiei si transforma Thy Veils din proiect de studio in ansamblu. In scurt timp i se alatura nu mai putin de 8 artisti din variate sectoare stilistice iar paleta de expresie este expandata dramatic. Au loc primele aparitii publice in diferite formule de componenta, evenimente audio-vizuale electro-acustice ce suspenda auditoriul in insondabile survolari ale abisului comprehensiunilor afective contemplative.

Anul 2010 incepe cu un nou disc Thy Veils, imbibat de spiritul nipon, tradand grija pentru detaliu, rafinarea inspiratiei si-un tuseu lesne explicabil prin experientele avute de Daniel cu un an inainte, la Kyoto. Un continuum de sunete, o cascada atent condusa printre si peste pietrele unui canion stravechi, filtrata printr-un strat de muschi, licheni si ierburi subacvatice, totul aerisit si epurat de ramurile cu flori albe ale traditionalilor si atit de celebratilor ciresi. Aparent lipsit de scop si fara de intentie, Daniel Dorobantu, misterios rezervat invita patrunderea alaturi de grupul sau de muzicieni in labirintul osaturilor sonore difuze calcand pe ceturi mobile, calatorind prin difuzia onctuoasa a lipsei de contur spre lumini fluide facute parca din fire de vacuum trans-substantial.

Inspiratia este sporita si improspatata prin filtrarea oferita de colaborari, iar Thy Veils depaseste granitele scenei ambient. Daniel semneaza muzica pentru dans contemporan in colaborarea sa cu balerina Yin Yue (Shanghai, New York), colaborare ce este semnalata in New York Times iar The Guardian este o alta cunoscuta publicatie ce va atrage atentia publicul larg asupra numelui Thy Veils.

Tot in 2010, in afara contextului Thy Veils, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Viena, Daniel Dorobantu colaboreaza cu artista austriaca Michaela Konrad si astfel ia nastere instalatia intermediala "Memories of Now", prezentata pentru prima data in Ars Electronica Center din Linz, o adevarata catedrala a artei electronice contemporane. Inaugurat in 1996 şi reconfigurat radical in 2008, dupa o investitie de aproape 30 de milioane de euro, Ars Electronica Center Linz este, probabil, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume şi, totodata, un laborator al artei electronice contemporane, situat la confluenta dintre arta, tehnologie şi societate. Din Martie 2011, "Memories of Now" face parte din colectia Ars Electronica Center si este inclusa in programul permanent al sectiunii Deep Space, spatiu ultramodern destinat artei digitale cu o suprafara de proiectie de inalta definitie de 288m2.

Creatie integrativa unitara unica in contextul artistic romanesc şi nu numai, atingand tangent cadrele compozitiei atonale, devenind uneori asimptotica, vecina serialismului, ca apoi sa evadeze in teritoriile armoniilor dodecafonice, muzica Thy Veils reprezinta veritabilul periplu creativ cu iz romantic la inceputurile creatiei, in primele albume practicand un nihilism nostalgic, ce ulterior devine treptat aerat cu un tropism nativ spre fluidumul marilor de ceata, purtat de involburate vanturi solitare ce subtiaza draperiile norilor sinestezici.

0 comentarii: