Ultimul Cineclub FILM din acest an, dedicat lui Mircea Daneliuc

Al optulea Cineclub FILM, organizat de Arhiva Nationala de Filme (ANF) în colaborare cu revista FILM, publicatie trimestriala a Uniunii Cineastilor din România (UCIN), are loc vineri, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2). Va fi proiectat – într-o copie noua (35mm), realizata în laboratorul ANF – filmul IACOB (1988) de Mircea Daneliuc.
 
Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate doua volume recent aparute, dedicate marelui cineast român de catre doi importanti critici si istorici de film: „Mircea Daneliuc – Cele 17 vieti ale pisicii rupte” de Marilena Iliesiu (Editura UCIN) si „Mircea Daneliuc – Monsieur l’Auteur sau Lupul singuratic al filmului românesc” de Titus Vîjeu (Editura NOI Media Print). De asemenea, va fi lansat si cel mai recent numar (4/2015) al revistei FILM. La eveniment vor fi prezenti, pe lânga autorii celor doua carti, criticul si profesorul de cinema Dana Duma, redactor sef al revistei FILM, Calin Caliman, critic si istoric de film, precum si colaborator constant al publicatiei UCIN, alaturi de mai multi redactori si colaboratori ai revistei FILM.
 
Cineclubul FILM, initiat în luna ianuarie a.c., îsi propune sa prezinte publicului cinefil copii noi (35 mm) sau restaurate ale unor titluri importante din istoria cinematografului românesc. Tariful unic de acces la evenimentele Cineclubului FILM este de 3 lei.
 
În primele sapte întâlniri din salile Cinematecii (Eforie / Jean si Union), au fost prezentate filmele românesti O LACRIMA DE FATA (Iosif Demian, 1980), S-A FURAT O BOMBA (Ion Popescu Gopo, 1962), MERE ROSII (Alexandru Tatos, 1976), MOROMETII (Stere Gulea, 1987), RECONSTITUIREA (Lucian Pintilie, 1970), DIRECTORUL NOSTRU (Jean Georgescu, 1955) si DOMNISOARA AURICA (Serban Marinescu, 1886). Printre invitatii de pâna acum ai Cineclubului s-au numarat: regizorul si scenaristul Stere Gulea, directorii de imagine Vivi Dragan Vasile si Florin Mihailescu, actorul Dorel Visan, criticii Calin Caliman, Dana Duma, Marilena Iliesiu, Cristian Tudor Popescu si Calin Stanculescu.
 
Detalii film:
IACOB
România, 1988, 116 min.; drama, adaptare dupa proza lui Geo Bogza
Regia: Mircea Daneliuc
Cu: Dorel Visan, Cecilia Bârbora, Ion Fiscuteanu, Maria Seles, Dinu Apetrei, Florin Zamfirescu
„Construit din unghiul a doi poli narativi distincti (latura prozaica propriu-zisa domina prima parte care se înscrie într-un raport de durata, apoi factorul nedeterminat si drama ce-i urmeaza), filmul descrie truda cotidiana a unui miner român prin anii ’30. În prima jumatate a filmului, Daneliuc traseaza o imagine aspra si sumbra a muncii, dar în locul unui mizerabilism, el prefera o impecabila retinere (lacob, minerul, nu dezvaluie nici o clipa chipul nefericirii sale). Realizatorul îsi urmareste personajul propunându-si sa dezvaluie etapele succesive ale unui proces de alienare. Ritmul filmului se autoregleaza pornind de la repetarea agasanta de gesturi, de miscari rectilinii (verticale pentru coborârea în adâncuri, orizontale pentru istovitorul drum spre casa). Coborârea abrupta si naucitoare în mina cu ajutorul transportorului de vagoneti trezeste, de altfel, printr-o secventa consternanta, o impresie de prabusire în vid. De aici înainte, spatiul îsi pierde realitatea; nu mai ramân decât personajul, relatia fizica pe care o întretine el cu lumea, încapatânarea lui de a înainta cu orice pret, iar, ca o fatalitate contrapunctica, o oboseala grea, implacabila.” (Jacques Maurice, „Cahiers du Cinéma”, 1992)

0 comentarii: